Livsmedelslagstiftning

Livsmedelslagstiftningen är till för att konsumenterna ska få livsmedel som är säkra att äta. Det är livsmedelsföretagarens ansvar att följa lagstiftningen och att vara uppdaterad på ändringar och nya lagar.

Lagstiftningen gäller i alla led i livsmedelskedjan – primärproduktion, tillverkning, import, transport, försäljning och servering till konsumenten – och den gäller både stora och små företag.

Det finns regler som gäller alla verksamheter och regler som är specifika för vissa områden eller vissa typer av livsmedel. Livsmedelsverket har en introduktion till lagstiftningen som ger en överblick över lagstiftningen och länkar till regler och information.

Nya nationella regler

Från och med den 1 mars 2025 gäller nya regler för restauranger och storhushåll när det kommer till att informera kunder om köttets ursprung.

Reglerna syftar till att ge konsumenter bättre insyn och möjlighet att göra informerade val om maten de äter.

Restauranger och storhushåll måste kunna informera gäster om ursprungslandet för kött från nöt, gris, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i maträtter.

Informationen kan ges muntligt eller skriftligt. Det kan till exempel stå på menyn, i en broschyr, på en skylt eller digitalt. Informationen kan också ges muntligt.

Reglerna gäller inte för bearbetade köttprodukter eller köttberedningar som restaurangen inte själv tillverkat, till exempel färdiga köttbullar eller färdigmarinerad kyckling. Det gäller inte heller för kött som används i buljong, fond eller liknande. Kravet på att ange köttets ursprung gäller endast när gästen äter på plats eller tar med sig maten hem. Det gäller inte vid e-handel, telefonbeställningar eller utkörning av mat.

Fördjupad information finns i Livsmedelsverkets Kontrollwiki, som både vänder sig till dem som arbetar med livsmedelskontroll och till företag.

Kontakt

Bygg- och miljöförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad