Livsmedel

Som livsmedelsföretagare är du ansvarig för att livsmedlen du säljer till dina kunder är säkra. Här får du information om lagstiftning, avgifter, egenkontroll samt offentlig kontroll av din verksamhet.

Registrera verksamhet

Alla verksamheter som hanterar eller säljer livsmedel ska registrera sin verksamhet hos miljöförvaltningen i Mölndals stad. Det gäller oavsett om du köper en verksamhet från någon annan eller om du startar en ny verksamhet.

Du kan göra din anmälan via vår e-tjänst eller blankett,

Din anmälan vill vi ha senast två veckor innan du planerar att starta.

Undantaget är större livsmedelanläggningar som exempelvis ett mejeri, ett charkuteri eller en fiskindustri. Då måste du istället ansöka om godkännande hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket eller miljöförvaltningen kontrollerar att din anläggning uppfyller lagstiftningens krav innan du får starta. Kontakta miljöförvaltningen för mer information.

När kan jag starta

Är din anmälan komplett så får du ett registreringsbevis för livsmedelsanläggning av miljöförvaltningen inom ett par dagar. Därefter kan du starta din verksamhet. Om det behövs kompletteringar från dig efter granskning av anmälan så dröjer det ytterligare någon dag innan du kan starta din verksamhet.

Tillfälliga verksamheter

Funderar du på att bjuda på eller sälja livsmedel under en begränsad tid, till exempel på Kulturnatt i Kvarnbyn, en julmarknad, sportevenemang eller liknande ska du kontakta oss innan.

Ska du starta restaurang?

Om du ska starta eller tagit över en restaurang i Mölndal så finns det en riktad e-tjänst till just dig som heter checklista för att starta restaurang.

Via den kan du anmäla din restaurangverksamhet till oss genom att välja Mölndals kommun i rullisten. Du får även hjälp med att söka andra tillstånd, som behövs till din verksamhet, då flera myndigheter är anslutna till checklistan. Checklistan är ett resultat av projektet Serverat som drivs av SKL tillsammans med kommuner, Tillväxtverket och Bolagsverket. Syftet med Serverat är att underlätta för företagare samtidigt som kommunens handläggning effektiviseras på flera olika sätt.

För dig som inte använder kommunalt dricksvatten

Om du använder dricksvatten från en enskild vattenbrunn i din verksamhet ska du uppge det i anmälan av registrering av livsmedelsanläggning under ytterligare upplysningar. Du ska även skicka med en faroanalys och ett undersökningsprogram till anmälan. Livsmedelsverkets broschyr Små dricksvattenanläggningar innehåller exempel på hur faroanalys och undersökningsprogram kan se ut.

Ändring, upphörande och ombildning av verksamhet

Har du gjort betydande ändring i verksamheten ska du meddela oss. Betydande ändring innebär:

  • Ombyggnation där lokalens utformning ändras
  • Förändringar i hantering, till exempel om du börjar med styckning av kött eller malning av köttfärs i din butik som tidigare bara hade förpackade varor.
  • Ny process, till exempel om du börjar med nedkylning.
  • Ändrad produktionsvolym.

Du ska också meddela oss om du säljer din verksamhet eller lagt ner den. Att ombilda en enskild firma till bolag betraktas som ett ägarbyte. Du ska då skicka in en ny anmälan om registrering.

Vart vänder jag mig för mer information?

Livsmedelsverkets webbplats kan du hitta bra information om vilka regler som gäller för att starta och driva livsmedelsföretag.

Branschorganisationer och konsulter kan ge dig ytterligare råd och hjälp.

Kontakt

Anna Arvidsson
Livsmedelsinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 11
miljo@molndal.se

Kenneth Karlsson
Livsmedelsinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 05
miljo@molndal.se

Ramona Heyne
Livsmedelsinspektör
Miljöförvaltningen
031-315 17 12
miljo@molndal.se

Hjälpte den här informationen dig?

|

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-02-05 13.02