Klara och Carl får musikstipendium

Efter en rafflande finalkonsert i Fässbergssalen står det klart vilka två elever från kulturskolan som får ta emot Lilla Ljunggrenska stipendiet på 15 000 kronor.

Lilla Ljunggrenska stipendiet delas varje år ut av Ebba och Gustaf Ljunggrens minnesfond som en hjälp till fortsatta musikstudier. Stipendiet kan sökas av elever som är minst 14 år gamla och spelar på hög nivå på Mölndals kulturskola.

Final i Fässbergssalen

Fyra av de sökande får tävla i en finalkonsert och i år blev det Klara Lygner på cello och Carl Tordby på tvärflöjt som gick segrande ur finalstriden i Fässbergssalen den 1 mars.

De mötte hårt motstånd från sina medtävlare Beatriz Ghavidel Fahraj på cello och Erik Broman Nilsson på marimba. Alla fyra finalisterna gav sig hän med stor övertygelse och bjöd på oförglömliga uppvisningar på sina instrument.

Musikaliskt mod

Med musikaliskt mod och stor närvaro förmedlar hon musiken med ett personligt uttryck som berör.

Så motiverade juryn sitt beslut att utse 16-åriga Klara Lygner till en av vinnarna av Lilla Ljunggrenska stipendiet 2023. Tillsammans med en ensemble, bestående av Peter Schöning, Titus Paulsons Johansson, Ester Djurovic, Carl Höj Larsen och Beatriz Ghavidel Fahraj knockade hon både juryn och publiken med stycket "Prayer, 3 sånger ur ett judiskt liv, sång nr 1" av Ernest Bloch.

Teknisk briljans

18-åriga Carl Tordby blev nästa finalist att få ta emot det eftertraktade stipendiet. Han fick publiken att hålla andan med sitt framförande av Cecile Chaminades Concertino för flöjt och piano, ackompanjerad av Olga Krivulina på piano. Från juryn fick han följande motivering :

Med teknisk briljans och musikalisk mognad framför han musiken på ett övertygande och dynamiskt sätt.

Övning ger färdighet

Eleverna i kulturskolans Högre kurs hade satt ihop en medryckande show runt finalnumren, med sensmoralen att det inte finns några genvägar utan man måste öva för att bli bra. Publiken bjöds på alltifrån blockflöjtstortyr till gangsta rap-duell blandat med dans, sång och orkesterspel från kulturskolans elever.


Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad