Demo av virtuell teknik som kan motverka smittspridning
Nu har den första av fem workshops tillsammans med företaget TakeAWalk inom projektet InnoCompTec genomförts. 30 anställda inom vård och omsorg samt sex vårdlärare från Campus Mölndal deltog för att prova tre olika typer av virtuell teknik som kan användas i utbildning om smittspridning.
Syftet med InnoCompTec, ett samarbetsprojekt mellan Sverige och Danmark, är att höja kompetensen hos vård- och omsorgspersonal i Mölndals stad och danska Vesthimmerlands kommun. Fokus ligger på tre områden: förebyggande av smittspridning på vård- och omsorgsboenden, smittspridning på boenden och kommunikationen mellan personal, boende och anhöriga. För att nå målet ska virtuell teknik användas i kompetenshöjningen.
Test av 3D-simuleringar och AI-avatarer
Danska TakeAWalk och svenska AktiVRa har i uppdrag att utveckla teknik som kan öka kunskapen om, och förebyggandet av, smittspridning. Under den första workshopen fick deltagarna testa tre befintliga teknologier – 3D-simuleringar, interaktiva visualiseringar och AI med avatarer – för att se hur de fungerar och vilka fördelar de har.
Christina Josefsson Vik, projektledare för Mölndals stad, förklarar att deltagarnas erfarenheter är viktiga för projektets utveckling:
De som arbetar i verksamheten har värdefull kunskap om hur det fungerar i praktiken. Vi behöver deras insikter för att kunna utveckla tekniken vidare och se vad som är relevant i vår verksamhet. Målet är att det ska vara lätt att göra rätt!
Deltagarna fick med VR-glasögon uppleva olika miljöer och situationer, såväl verkliga som påhittade. Efteråt gav de feedback på teknikerna.
Vi vill veta vad de tycker fungerar bra och vad som kan förbättras. Denna feedback tar TakeAWalk med sig för att veta vad de ska fokusera på inför nästa workshop i januari, förklarar Christina Josefsson Vik.
Totalt kommer fem workshops hållas i vardera Sverige och Danmark, den sista i juni 2025.
Om InnoCompTec
InnoCompTec är medfinansierat av EU Interreg-program Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Projektets partners består av Vesthimmerlands Kommun, Mölndals Stad, Danish Life Science Cluster samt utbildningsinstitutionerna Campus Mölndal och Professionshøjskolen UCN.