Skådespelare och VR-inspelningar på äldreboende
Det hör inte till vardagen att skådespelare och filmteam dyker upp på äldreboenden – men det är precis vad som händer inom ramen för det svensk-danska projektet InnoCompTec.

Med hjälp av Virtual Reality (VR) utvecklas just nu utbildningsmaterial som ska hjälpa vård- och omsorgspersonal i både Mölndal och danska kommunen Vesthimmerland att bli ännu bättre på smittskydd och hygienrutiner.
Syftet är att skapa verklighetstrogen och engagerande träning i hur man hanterar smittor på äldreboenden. Genom VR-glasögon ska personalen få möjlighet att "öva på verkligheten" i trygga, simulerade miljöer.
Inom projektet utvecklas tre typer av digitala upplevelser:
- 360-graders filmer, där användaren kan vrida på huvudet och se sig omkring i alla riktningar.
- 3D-simuleringar, där man rör sig i virtuella miljöer likt ett spel och tränar olika moment.
- AI-drivna avatarer, som efterliknar riktiga personer och kan föra samtal med användaren.
Efter påsk testas VR-filmerna från äldreboendet
Bakom utvecklingen står det danska teknikföretaget TakeAWalk, som också leder de workshops där vård- och omsorgspersonalpersonalen får testa utrustningen och ge feedback på innehållet.
Totalt deltar omkring 60 vårdanställda i Mölndal och Vesthimmerland i projektet, som väntas intensifieras efter påsk. Då hålls den tredje workshoppen av fem och de nya filmerna från äldreboenden ska testas och utvärderas. Målet: att stärka vårdpersonalens kompetens – och göra äldreboendena tryggare för både boende och anställda.
Om InnoCompTec
InnoCompTec är medfinansierat av EU Interreg-program Öresund-Kattegat-Skagerrak.
Projektets partners består av Vesthimmerlands Kommun, Mölndals Stad, Danish Life Science Cluster samt utbildningsinstitutionerna Campus Mölndal och Professionshøjskolen UCN.