Mölndals stads startsida

MÖLNDALS STAD

Mölndals stads startsida

Jordens resurser tar slut 2 augusti

Den 2 augusti 2017 är det Overshoot Day. Det är dagen då vi har använt upp årets ranson av jordens naturresurser. I år infaller Overshoot day sex dagar tidigare än förra året. Vad kan vi göra för att flytta fram nästa års datum?

Overshoot Day är en global kampanj som bland annat syftar till att öka medvetenheten om hur jordens naturresurser används varje år. Bakom Overshoot Day står forskningsorganisationen The Global Footprint Network. Världsnaturfonden WWF har deltagit i kampanjen sedan 2007.

Det går att påverka trenden

På bara sju månader har jordens årsproduktion av ändliga resurser förbrukats och därmed överskridit naturens eget budgetförråd. Sverige ligger på topp 10-listan av de länder som använder mest naturresurser, närmare bestämt 4,2 jordklot. Trots de skrämmande siffrorna går det att påverka trenden. Men det är viktigt att jobba på alla nivåer.

Pierre Bolvede, avdelningschef på tekniska förvaltningen, berättar att Mölndals stad arbetar aktivt för att skapa ett hållbart samhälle för sina invånare

- Vi jobbar aktivt med att förenkla för mölndalsborna att leva mer hållbart. Bland annat genom att till exempel förbättra cykelvägar, erbjuda bra hantering av det avfall som hushållen genererar, minska utsläppen från våra egna fordon, minska matsvinnet i skolorna. Men det krävs även att var och en gör en egen insats och tänker på sin konsumtion säger Pierre.

Vad kan du göra för att flytta nästa års datum?

Du kan hjälpa till att flytta fram datumet nästa år på olika sätt. Ett tips är att bli medveten om dina köp- och slängbeteenden. Hur konsumerar du? Behöver du verkligen köpa en ny mobil? Kan du köpa begagnat? Laga? På raknatill10.se kan du se en film om 10-metoden, ett enkelt sätt som hjälper dig att tänka efter före och minska skräpet.

Overshoot Day´s hemsida finns mer information om kampanjen, hur överskottsdagen sett ut de senaste 30 åren och hur du kan anta utmaningen att flytta nästa års datum #movethedate.

Kontakt

Vanessa Maciel Pinto
Kommunikatör
031-315 15 05
vanessa.maciel-pinto@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2017-08-01 10.17