Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Smygvisning av Mölndal Galleria

Om knappt ett år slår portarna upp till Mölndal Galleria och vår nya innerstad kommer bli en livfull och attraktiv plats för Mölndalsbor och besökare. Intresset var mycket stort när Mölndals stad tillsammans med Citycon och NCC bjöd in till frukostmöte med smygkik på hur gallerian växer fram.

- Det är ett exklusivt tillfälle att få kika in i den blivande gallerian och samtidigt få höra om Mölndals förvandling från en sömnig förort till en livlig innerstad, sa Anne Ostelius från Citycon som tog initiativet till frukostmöte.

Näringslivet kom tillsammans med många anställda i Mölndals stad, NCC och Citycon till frukostmötet en gråkall morgon i oktober. Den röda mattan, utbytt mot en sober variant i svart, var på plats och de många besökarna välkomnades vid entrén mot Brogatan av Karin Kempe och Jessica Waller från stadens näringslivsenhet.

Idag är insidan mest ett skal men den imponerande ytan och de innerväggar och golv som ändå är på plats, gör att det mycket väl går att föreställa sig hur det kommer se ut när den fylls med butiker, restauranger, mötesplatser och framför allt människor. Varje dag jobbar 250 byggarbetare med att färdigställa de drygt 24 000 kvadratmetrarna. I september 2018 är det stor invigning.

NCC bygger Mölndal Galleria. Johanna Hult Rentsch är regionchef och var med när första spadtaget för bygget av SCA-huset togs 2014, det som var startskottet för Mölndals innerstad. Då nämnde hon stadens mod att satsa. Nu har vi kommit halvvägs och hon lyfte återigen upp Mölndal som den modiga och hållbara staden som så tydligt jobbar med sin vision. Johanna tog upp vikten av att bevara småskaligheten i det stora.

- Det gör vi genom att låta flera av innerväggarna vara försedda med tegel vilket ger kvarterskänsla även inomhus. Tätheten skapas av närheten mellan kollektivtrafik, bostäder och affärer. Mölndalsborna ska fortfarande känna igen sin stad, sa Johanna Hult Rentsch.

Citycon står för investeringen av Mölndal Galleria. Magnus Bergman är företagets affärsområdeschef. Han talade om närhet och trygghet i stadsmiljön där gallerior har en central roll.

- Vi har flera gallerior runt om i Sverige, och vi satsar där människorna redan finns. I Mölndal finns alla de förutsättningar som krävs för en lyckad stadskärna. Vi vill ge Mölndalsborna ett vardagsrum att röra sig i, inte bara under dagtid. Den levande och trygga stadsmiljön skapar vi genom att ge plats åt olika verksamheter och aktiviteter under hela dygnet, sa Magnus Bergman.

Mölndal går från uträknad till utmanande. Mölndal har haft en negativ handelsutveckling under 2016, vilket i sig inte är så konstigt med tanke på att byggnationen i centrum inte varit särskilt gynnsam för handlarna. Per Andersson är analytiker från HUI (Handelns Utredningsinstitut), han spår en betydligt ljusare framtid, inte bara för handeln i Mölndal, utan även för kommunens ekonomi. Det är flera faktorer som bidrar till det.

- Mölndal blir en bättre handelsplats, får en bättre innerstadsmiljö, lägre trafikbelastning och arbetslösheten kommer minska, främst bland unga. Det är faktorer som kommer stärka kommunens ekonomi, menar Per Andersson.

Mölndal satsar och växer. Mölndals stadsbyggnadschef Björn Marklund berättade om hur staden växer på olika håll. Det är inte bara nya bostadsområden och stadsdelar som växer fram. Förtätningen längs Göteborgsvägen med fler lägenheter och planerna på ett hotell vid Krokslätts fabriker bäddar för en stadsgata mot Göteborg.

- Bostäder, verksamheter, köpcentrum och förtätning stöder varandra, inte bara i Mölndal utan även i hela området, sa han.

Röster i vimlet

Näringslivschefen i Härryda Fredrik Olsson är imponerad av de satsningar som Mölndal gör.

- Jag brukar säga att Mölndal är fett hett! Det är bra för hela regionen. Vi samarbetar och gränserna mellan de olika kommunerna är inte längre så viktiga. Det är tillsammans vi är starka och kan öka tillväxten.

Tobias Heurlin från Frölunda Torg.

- Man vill ju se vad som händer runt om i regionen. Att Mölndal bygger en innerstad med en stor galleria för handel är bra för hela området, sa han.

Kontakt

Karin Kempe
Näringslivssamordnare
Kommunikations- och kanslienheten
031-315 13 14
karin.kempe@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2017-11-08 14.34