Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Följ elever i Toleransprojektet för minskad främlingsfientlighet

Sedan 2013 genomförs varje år Toleransprojektet, med syftet att minska främlingsfientlighet, rasism och motsättningar. Elever från olika skolor i Mölndal genomgår tio temalektioner med utgångspunkt i förintelsens Polen och avslutar projektet med ett besök i Polen. Du kan följa resan på Toleransprojektets blogg.

Toleransprojektet har funnits i Mölndal sedan 2013 och drivs av skolförvaltningen tillsammans med social- och arbetsmarknadsförvaltningen samt kultur- och fritidsförvaltningen. Projektet startades efter mordet på John Hron i Kungälv 1994 och har sedan spridits genom landet till olika kommuner. Projektet är demokratifrämjande och syftet är att minska främlingsfientlighet, rasism och motsättningar.

Modellen är uppbyggt kring ”10 lektioner om tolerans” där varje lektion har ett tema. Det kan vara ”ondska”, ”att passa in” eller ”mod”. Varje läsår får 24 elever från olika skolor genomgå projektet under ett helt läsår där de träffas varannan onsdag. Undervisningen inramas utifrån förintelsens Polen med berättelser om vad som hände då och hur det kunde hända. Därefter kopplas historien ihop med nutiden och den samtid vi lever där ämnen som ungdomarna kämpar med varje dag tas upp och diskuteras.

Projektets kulmen är resan till Polen som i år kommer genomföras den 3-8 mars. Där kommer gruppen besöka de platser som har diskuterats i undervisningen och därigenom knyts berättelser och upplevelser ihop. Resan blir dessutom ett tillfälle för ungdomar att lära känna varandra och hitta en ny gemenskap.

- Jag har fått en helt annan syn på livet och på hela världen, en helt annan syn på oss människor och framför allt en helt annan syn på mig själv. Projektet har gjort att jag har blivit involverad och intresserad för olika frågor som jag tidigare inte lagt ner en minut på att ens tänka på. En argumenterande person med starka åsikter har växt fram ännu mer och nu står jag med huvudet högt och säger vad jag tycker, istället för att vara rädd för vad andra ska tycka om mig och det jag säger, berättar en av eleverna som deltagit i Toleransprojektet ett tidigare år.

I år följer Carina Ekedahl med, som är vice ordförande i social- och arbetsmarknadsnämnden. I höst sprider sig även projektet till Kållered och på resan i år följer därför också en lärare med från Streteredsskolan för att få en inblick i projektet.

Projektet avslutas med en utställning som eleverna gör efter resan, och som besöks av sina respektive skolor, elevernas föräldrar samt politiker och tjänstemän från Mölndals stad.

Följ resan

Du kan följa resan på Toleransprojektets blogg. Nästa vecka (vecka 10) kan du även följa fältgruppen på stadens Instagram-konto.

Kontakt

Lena Lundgren
Lärare
031-99 47 06
lena.lundgren@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-03-01 08.17