Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Gör som stadens miljöhjältar, plocka skräp i vår

Varje vår deltar Mölndal i Håll Sverige Rents aktion mot nedskräpning. Runt om i kommunen plockar förskolor, skolor, föreningar, företag och privatpersoner skräp - både för att göra sin närmiljö lite finare och för att visa att nedskräpning inte är okej. Barnen och du kan i år bli riktiga miljöhjältar.

För 17:e året i rad arrangerar Mölndals stad skräpplockarkampanjen Pellekan – ett skräp om dán. I 16 år har PelleKan plockat skräp tillsammans med barn på skolor och förskolor och lärt dem om miljön. I år tar PelleKan hjälp av stadens miljöhjältar där barnen också kan bli miljöhjältar när de hjälper till att hålla staden fri från skräp.

Barnen blir miljöhjältar

– När en person plockar skräp och hjälper till att hålla staden ren och fin är hen en miljöhjälte. Staden har många anställda som är miljöhjältar och som varje dag jobbar med att hålla staden ren och fin och plockar tusentals skräp varje dag. Nu vill vi visa att barnen också kan bli miljöhjältar, säger Ulrika Asztély Nilsson avdelningschef på stadsmiljöavdelningen på tekniska förvaltningen.

Nu kan barnen i stadens skolor och förskolor bli miljöhjältar genom att plocka skräp i närheten av sina skolor och förskolor. Under april och maj kan de få besök av stadens miljöhjältar som kommer i sina mantlar och källsorteringsbilar för att hämta och plocka skräp tillsammans med barnen med fokus under Hållbarhetsveckan i april.

– Vi har tillsammans med skolförvaltningen gjort lite förändringar och moderniseringar i skräpplockaraktiviteterna för barnen i skolor och förskolor. PelleKan finns såklart kvar som en figur i kampanjen, så han försvinner inte men får inte lika stor plats. I år fokuserar vi på skräpplockarnas insats, säger Ulrika Asztély Nilsson.

Naturligtvis är det bästa skräpet det som inte blir till, därför får barnen även kunskap om varför man inte ska skräpa ner. Skräpar man inte ner är man också en miljöhjälte.

Multisportare inspirerar skolorna

För lite äldre barn i skolorna kommer det bli en form av fysisk aktivitet i form av ploggning. Där de är ute och joggar och plockar skräp samtidigt. En form av aktivitet som blivit populär de senaste åren.

– Det blir en aktivitet som är bra för miljön och kroppen på samma gång och ska inspirera till både rörelse och att inte skräpa ner. Multisportaren Martin Flinta kommer att leda ett antal pass med elever från skolorna, säger Daniel Labe, enhetschef på Tekniska förvaltningen.

Du kan också bli en miljöhjälte

Du kan hjälpa till och plocka skräp vid ditt företag, bostadsområde eller naturområde och också bli som en av stadens många miljöhjältar. Anmäl dig, ditt företags eller din förenings skräpplockaraktivitet på www.hsr.se/vi-haller-rent. Det går självklart bra att hjälpa till att hålla staden ren även om du inte anmäler dig.

Ser du någonstans där det är skräpigt?

Om du inte kan plocka skräp men ser att det är skräpigt någonstans, tipsa då oss! Ta en bild och skicka till miljohjalte@molndal.se, skriv gärna vilken plats det gäller så gott du kan. Du kan också lämna tips om nedskräpning via vårt synpunktshanteringssystem där du kan markera platsen på en karta. 

Tips för skräpplockaren

Ett tips när du plockar skräp är att ha olika påsar för olika material, till exempel plast, papper, glas, metall och övrigt. Då kan du enkelt lämna förpackningarna till återvinning på återvinningsstation eller återvinningscentralerna. Efter att du har plockat skräp ansvarar du själv för att lämna det på rätt ställe.

Mölndals stad kommer att vara med på två områdesdagar under våren, då kommer du att kunna komma och lämna dina säckar med det skräp som du plockat till oss och samtidigt träffa vår miljöhjältar. Mer information om de två dagarna kommer under våren.

Har du frågor om skräpplockarkampanjen eller funderingar kring att ha en aktivitet i ditt område kan du mejla miljohjalte@molndal.se

Detta är Skräpplockarkampanjen PelleKan

Skräpplockarkampanjen PelleKan – ett skräp om dán har sitt ursprung i Håll Sverige Rents Skräpplockardagar. Kampanjen startade i Mölndal 2001 med figuren PelleKan som togs fram exklusivt för Mölndal av konstnären Lasse Åberg. För att hylla alla som hjälper till med att hålla staden ren arrangeras en familjefest i stadshusparken på världsmiljödagen den 5 juni.

Kontakt

Daniel Labe
Enhetschef
Tekniska förvaltningen
031-315 15 61
daniel.labe@molndal.se

Frågor om skräpplockning eller miljöhjältar

miljohjalte@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-03-23 13.12