Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Vårdhund ger ökat välbefinnande

Brogårdens äldreboende utökar aktivitetsutbudet med vårdhundar för brukarna. Med aktiviteten Hundkul, och vårdhundarna Sigge och Alvin, får brukarna viktig stimulans, glädje och ökat välbefinnande.

Vårdhundarna Alvin och Sigge.

Rolig träning och en mysig stund

Det var aktiveringspedagogen Annelie Övermark på Brogårdens äldreboende och vårdhundsförare Jennifer Andersson som såg ett behov av att ytterligare utöka aktivitetsutbudet för brukarna.

Eftersom aktiviteten med vårdhund är mycket uppskattad och efterfrågad tog de fram konceptet Hundkul där brukarna får interagera ännu mer med hundarna och får både rolig träning och en mysig stund på köpet.

Med Hundkul kan vi tillgodose behovet hos flera boende på samma gång och även öka gemenskapen mellan brukare på olika avdelningar. Det märks så tydligt att brukarna har roligt tillsammans med vårdhundarna. De får möjlighet att träna, samtala och leva för stunden. Brukarna själva säger att mötet med vårdhund är värdefulla och att hundarna skänker dem kärlek och glädje, säger Jennifer Andersson, vårdhundsförare i Mölndals stad.

Stort intresse

Vid första tillfället med Hundkul fick brukarna spela bowling och basket tillsammans med hundarna. Intresset för att delta var stort, ca 25-30 brukare deltog. Vid andra tillfället hade ryktet om Hundkul hunnit sprida sig och blivit ett samtalsämne ute på avdelningar där brukarna bjudit in varandra. Även personalen var nyfikna och ville vara med.

För att kunna tillgodose varje brukares behov behövde deltagarna delas in i två mindre grupper. Så nu hålls aktiviteten Hundkul två gånger varannan fredag.

Med Hundkul vill vi dela med oss av den glädje det innebär att samverka med en hund och att lära den nya saker.
Under träffarna kommer olika aktiviteter stå i fokus, där brukaren utför varierande moment i samspel med vårdhunden. Fokus ligger inte på prestation utan på en mysig samvaro. Det är själva resan som är målet, säger Jennifer Andersson.

Vårdhundar i Mölndal

De båda vårdhundarna, Sigge och Alvin, tar sina jobb på största allvar. Men de har väldigt roligt under tiden!

Sigge är en tioårig blandras mellan Bichon havanais och Coton de tuléar och började arbeta som vårdhund redan 2013. Sigges specialitet är att sprida glädje till alla han träffar. Många upplever Sigge som en trygg herre med självförtroende för det han kan bäst, nämligen att charma brukarna.

Alvin är en tvåårig Border collie och har arbetat som vårdhund sedan 2017. Alvins motto i livet är ”ny dag, nya möjligheter”.
Han tar livet med en klackspark, något som ger brukarna många goda skratt. Alvin trivs bäst med att stå i centrum och sprida sin energi.

Följ gärna arbetet med Vårdhund i Mölndal på facebook!

Kontakt

Vård och omsorg direkt
031-315 24 00

Telefontid
måndag - torsdag kl. 13.00-15.00

Vad är Vård och omsorg direkt?PDF

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 7
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-315 27 49 fax
vardomsorg@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-06-11 16.59