Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Årets kultur- och idrottsstipendiater utsedda

På kultur- och fritidsnämndens möte den 14 juni utsågs 2018 års mottagare av Mölndals stipendier inom kultur- och idrottsområdet. Idé- och konststipendiet tilldelas i år konstnären och keramikern Amalia Bille och kulturstipendiet tilldelas konstnären Maria Heed. Mölndals ledarstipendium tilldelas Jonas Eklund från Jitex Mölndal BK och idrottsstipendierna tilldelas Denise Nilsson från Lindome Innebandyklubb samt Gabriel Svensson från REAGL Capoeira.

Kultur- och fritidsnämnden delar årligen ut ett ledarstipendium, ett idrottsstipendium till en flicka och en pojke, ett kulturstipendium samt ett idé- och konststipendium. Stipendiesumman för ledarstipendiet, idrottstipendiet samt kulturstipendiet uppgår till 10 000 kr. Stipendiesumman för idé- och konststipendiet uppgår till 50 000 kr.

Mölndals idé- och konststipendium syftar till att stimulera och uppmuntra ett vitalt konst- och kulturliv samt kreativa initiativ i Mölndals stad. Kulturstipendiet har som syfte att uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika kulturutövare eller kulturinitiativ i Mölndals stad.

Mölndals ledarstipendium syftar till att uppmuntra idrottsledare som utfört betydande och föredömliga insatser för barn och ungdomar, samt att stimulera till fortsatt arbete inom föreningslivet. Idrottsstipendierna syftar till att stimulera och uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika idrottsutövare som visar gott kamratskap samt är goda förebilder.

Utdelning på Kulturnatt i Kvarnbyn och Idrottens dag

Idé- och konststipendiet samt kulturstipendiet delas ut på Kulturnatt i Kvarnbyn, fredag 7 september. Ledarstipendiet och de båda idrottsstipendierna delas ut på Idrottens dag, söndag 2 september.

Motiveringar för årets stipendiater

2018 års Idé- och konststipendiat: Amalia Bille

Amalia Bille är konstnär verksam i Mölndal. Hennes arbete kretsar kring det mänskliga och existentiella. Inom ramen för stipendieprojektet Möten och speglingar vill hon porträttera en mångfald av Mölndalsbor i tuschteckningar för att låta teckningarna bli inspiration till ett arbete med keramiska porträtt. Resultatet i form av teckningar och keramiska skulpturer visas upp på offentlig plats i slutet av projektet.

Med idé- och konststipendiet vill Mölndals stad uppmuntra en kreativ skapandeprocess som i detta projekt också speglar Mölndalsborna.

2018 års kulturstipendiat: Maria Heed

Maria Heed är en mångsidig konstnär som under mer än tjugo år varit verksam i Mölndal. Hon söker ständigt nya utmaningar, konstnärliga uttryck och har arbetat i olika material och tekniker utan att göra avkall på kvalitet och sin inre drivkraft. Genom sitt konstnärskap bidrar hon till en kreativ anda och miljö som också kan inspirera andra.

Med kulturstipendiet 2018 vill Mölndals stad uppmärksamma Maria Heed som en ambitiös konstnär som nått framgång såväl lokalt som internationellt och uppmuntra henne att fortsätta bidra till att göra Mölndal till en kreativ plats.

2018 års ledarstipendiat: Jonas Eklund, Jitex Mölndal BK

Jonas är en äkta eldsjäl som ställer upp i alla lägen. Han drar ett stort lass, ett lass som kanske inte omedelbart syns men är oerhört värdefullt för klubben. Som tränare är han mån om att alla i laget utvecklas och är sedda. Han fogar ihop tjejer i olika åldrar och bygger laganda. Som ansvarig för fotbollsskolan ordnar han allt från sponsorer, tränare till att handla och laga mat. Under Gothia cup finns han med och jobbar där det behövs. Under tiden som styrelseledamot ansvarade han för junior-, och seniorlag. Jonas har därtill varit engagerad i Mölndals-alliansen som ansvarig för seriespel för de yngre. Tillsammans med andra fotbollsklubbar har han också hjälpt nyanlända till fotbollen och klubbverksamhet. Utgångspunkten för Jonas är att alla är lika viktiga, ingen får lämnas utanför.

Jonas är en god förebild för idrottsledare i Mölndals stad och väl värd Mölndals stads ledarstipendium 2018.

2018 års idrottsstipendiat, flickor: Denise Nilsson – Lindome Innebandyklubb

Denise var 7 år när hon började med innebandy i Lindome IBK. Hon har sedan dess spelat över 300 seriematcher för klubben. Med enastående vilja och engagemang är Denise idag en bärande spelare i juniorlaget och allsvenska damlaget och trots sin ungdom har hon deltagit i en rad SM-kval och slutspel.

Denise har också blivit uttagen till Göteborgs distriktlag där de mest talangfulla i regionen spelar. Hennes spelskicklighet kryddat med förmågan att alltid sätta ”laget för jaget” har lett till att hon vid flertalet tillfällen har utnämnts till lagkapten.

Denises glöd och engagemang gör att hon är en god förebild, inte bara för Lindome IBK, utan för alla unga idrottare i Mölndals stad.

2018 års idrottsstipendiat, pojkar: Gabriel Svensson – REAGL Capoeira

Med naturliga fallenhet för rytm, musikalitet förenat med träningsdisciplin är Gabriel en alldeles särskild begåvning inom capoeiran. Han behärskar denna kamp- och konstdans alla lekfulla rörelser på ett enastående sätt och som få i hans ålder klarar. Gabriel håller också egna lektioner för de yngre barnen och hjälper till på ordinarie lektioner som extratränare. Som ledare är han både pedagogisk och uthållig. Många, både ledare, träningskompisar och barn är tacksam för Gabriels insats.

Med sin flit, karisma och mångsidighet är Gabriel en god representant för unga idrottare i Mölndal.

Relaterad information

Kontakt

Åsa Tollbom
Enhetschef konst och kultur
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 28
asa.tollbom@molndal.se

Per Almberg
Fritidskonsulent
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 75
per.almberg@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-11-21 11.05