Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Med äldres hälsa i fokus

Stämningen var hög på Möllan när FN:s Nationella Äldredag firades den 1 oktober. Besökarna bjöds på både buffé, rörelseövningar och intressanta föreläsningar om hälsa och ökad livskvalité.

Kunskap, glädje och gemenskap

Lotta Malm, enhetschef för förebyggande enheten, vård- och omsorgsförvaltningen, hälsade alla välkomna och passade på att informera om utbudet av aktiviteter som finns i staden.

– I våra verksamheter arbetar vi med att förbättra och bibehålla god hälsa genom kunskap, glädje och gemenskap. För våra seniorer har vi till exempel våra uppskattade Träffpunkter och Miniträffpunkter. Inför varje termin tar vi fram program med en mängd olika aktiviteter som exempelvis yoga, föreläsningar och akvarellmålning. Vi har också anhöriglots och volontärverksamhet som vänder sig till alla i Mölndals stad, oavsett ålder. Jag hoppas att våra besökare här idag ska ta till sig alla möjligheter som erbjuds och vilket stöd som finns och gärna sprida detta vidare till vänner och anhöriga, säger Lotta Malm.

Läs mer om utbudet för seniorer via länkarna nedan.
Möjligheter för seniorer i Mölndals stad

Träning för ökad självständighet

Dagens program inleddes med en föreläsning om träning för seniorer med Emelie Segergren, aktiveringspedagog, där besökarna även fick prova på olika rörelser.

– Det är aldrig för sent att förbättra sin styrka och rörlighet. Med enkla, vardagliga rörelser kan en äldre person på kort tid få lättare att exempelvis ta på sig skorna eller gå i trappan. I förlängningen handlar det om att bevara sin självständighet och att slippa bli beroende av andra, säger Emelie Segergren.

Emelie tipsar om två enkla övningar du enkelt kan göra hemma, varje dag.
Övning 1: När du reser dig upp från en stol; tänk på att göra det med kraft. Fokusera på rörelsen och aktivera musklerna medvetet. Bara genom denna enkla aktivitet, som många av oss ändå gör flera gånger varje dag, kan man märka skillnad i styrka på kort tid.
Övning 2: Fötterna är viktiga. Men de måste användas, annars stelnar de till. Genom att göra cirklar i luften med en fot i taget ökar vi blodcirkulationen och rörligheten i fotleden. Träna också på att röra fötterna snabbt, du kan exempelvis twista med fötterna i högt tempo när du tittar på TV. Det minskar risken för att ramla vid ojämnt underlag.

Läs mer om aktiviteter för seniorer via länken nedan.
Aktiviteter för seniorer i Mölndals stad

Anhöriga kan också behöva stöd

Annie Wikner är anhörigkonsulent och arbetar med anhöriglots som är en del av anhörigstödet i Mölndals stad.

– Anhöriglots är till för dig som vårdar en närstående. Din närstående kan vara en familjemedlem, granne eller vän. En stor del av all vård och omsorg utförs idag av anhöriga, och deras omsorg kan ibland tas för given. Men det är ett arbete som kan vara väldigt omfattande och tungt, både fysiskt och psykiskt. Vi kan till exempel erbjuda samtalsstöd, friskvård och föreläsningar till anhöriga, berättar Annie Wikner.

Annie berättar vidare att den här dagen är startskottet för den så kallade Anhörigveckan där det bjuds på föreläsningar tisdag, onsdag och torsdag om bland annat demens och NPF.

Läs mer om Anhöriglots och Anhörigveckan via länken nedan.
Anhörigstöd

En extra vän betyder mycket

Margareta Samuelsson är volontärsamordnare i Mölndals stad. Volontärer behövs i flera av stadens verksamheter och det finns en mängd olika uppdrag.

– När det gäller just seniorer så finns det många som känner sig ensamma och som skulle behöva en extra vän. När rörligheten minskar blir det svårare att komma hemifrån. Då betyder det mycket att någon ringer och pratar lite eller kanske tittar förbi en stund. Min erfarenhet är att många volontärer tycker att det är så roligt och berikande att de ofta engagerar sig i flera olika uppdrag. För våra yngre volontärer är uppdraget en bra merit som kan leda till ett jobb, säger Margareta Samuelsson.

Läs mer om volontärverksamheten via länken nedan.
Volontär i Mölndal

Kontakt

Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-87 76 68 fax
stad@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-10-02 17.05