Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Åby isbana får vänta på is

Isbanan på Åby isstadion får vänta på is ännu ett tag. Även om issäsongen nu drar igång så är det för varmt för att lägga is utomhus.

Issäsongen är i gång i Mölndal. Seriespelen har börjat för föreningarna och allmänheten kan åka skridskor vissa tider i Kållereds och Åby ishallar. Men isbandybanan på Åby isstadion får vänta på is. Det är för varmt för att lägga is på utomhusbanan.

- Det är 5-5-5-regeln som gäller när vi lägger ny is, säger Daniel Labe, enhetschef idrott i Mölndals stad.

5-5-5-regeln

5-5-5 står för de väderförhållanden som behövs för att lägga is. Det krävs max fem plusgrader i minst fem dygn med vindar på max fem sekundmeter. Och gärna någon minusgrad på natten.

Mölndals stad har sedan länge siktet inställt på att isen ska ligga på Åby isbana i vecka 46, början av november. Men Mölndal ligger i södra Sverige, och det är sällan vädret tillåter isläggning så tidigt. Är dagstemperaturen varmare än fem plusgrader går det inte att lägga is.

- Det är känsligast just de tre-fyra första dygnen, säger Daniel Labe. När isen sedan väl ligger frusen så tål den betydligt varmare temperatur. Men när den ska frysas jobbar kylaggregaten för högtryck och då behöver vi ha vädret med oss.

I väntan på kylan

Så fort väderprognosen ser någorlunda kall ut, sätter idrottsplatsarbetarna på kylaggregaten och håller tummarna för att kylan håller i sig. Kylaggregaten pumpar runt kylarvätska i rör som ligger i en grusbädd under isbanan. Gruset kyls ner tills det bildas tjäle, då kan de börja spola vatten som fryser till is på den kylda grusbädden. Sedan hyvlas översta lagren bort så att isen får en jämn yta. Hela processen tar runt fyra dagar.

- Men just nu ser ju prognosen alldeles för varm ut, vi får avvakta tills vidare och följer vädret dagligen, säger Daniel Labe.

Aktuellt isläge

Följ det aktuella isläget på facebooksidan "Idrott i Mölndal".

Schema för allmänhetens åkning i ishallarna hittar du på molndal.se/akaskridskor.

Kontakt

Lokalbokningen
Frejagatan 1
431 44 Mölndal
031-315 16 60
Telefontid
må –fr, kl. 9.30–12.00
lokalbokningen@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-11-21 13.43