Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Kulturnatt i Kvarnbyn kan läggas ner

Evenemanget Kulturnatt i Kvarnbyn kan komma att läggas ner. Kultur- och fritidsnämnden beslutar om att avsluta Kulturnatt i Kvarnbyn på sitt möte den 13 december.

Orsaken är att det populära evenemanget inte är hållbart, varken i fråga om säkerhet, tillgänglighet, ekonomi eller medarbetares arbetsbelastning. Evenemanget är också väldigt väderkänsligt och riskerar varje år att regna bort.

- Det är förstås oerhört tråkigt, säger Cajsa Lagerkvist, avdelningschef för museum, konst och kultur i Mölndals stad. Vi vet att både besökare och medverkande uppskattar vår kulturnatt. Vi har kunnat lyfta en unik kulturmiljö och erbjudit kulturupplevelser utöver det vanliga. Men det är nödvändigt att avsluta och nu gör vi det med flaggan i topp.

Inte hållbart

Bakgrunden är att kultur- och fritidsnämnden redan 2016 minskade anslagen för Kulturnatt i Kvarnbyn inför 2018 års upplaga. Samtidigt gav nämnden Cajsa Lagerkvist och hennes avdelning i uppdrag att se över evenemanget.

- Vi bedömde att vi kunde genomföra Kulturnatt 2018, men i en annorlunda form, berättar Cajsa Lagerkvist. Även om vi fick ett bra innehåll, konstaterar vi nu att för många problem kvarstår.

Utvärderingen av evenemanget visar att det finns säkerhetsrisker som inte går att ignorera längre, i takt med att publiken har växt. Utrymningsvägarna i den gamla kulturmiljön är för trånga, liksom lokalerna inomhus om det blir för många besökare. Det går inte att garantera säkerheten om något skulle hända. Den fysiska miljön stänger också ute vissa grupper av besökare vilket inte är tillfredsställande vid ett evenemang som ska var öppet för alla.

Fortsatt kulturutbud

Även om Kulturnatt i Kvarnbyn läggs ned som evenemang, kommer Mölndalsborna fortsatt att få ett brett utbud av kulturupplevelser.

- Vi föreslår att de pengar som tidigare finansierat Kulturnatt ska användas för andra sorters kulturupplevelser under 2019, säger Cajsa Lagerkvist. Vi ska också undersöka hur vi kan lyfta kulturmiljön Kvarnbyn på andra sätt och vi kommer att fortsätta med evenemang i Mölndal. Men hur det kommer att se ut i detalj är för tidigt att säga nu.

Torsdag 13 december beslutar kultur- och fritidsnämnden i Mölndals stad om att avsluta Kulturnatt i Kvarnbyn.

Kontakt

Cajsa Lagerkvist
Museichef, Mölndals stadsmuseum
Avdelningschef, museum, konst och kultur
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 51
cajsa.lagerkvist@molndal.se

Karin Svenner
Kommunikatör
Kultur- och fritidsförvaltningen
0733-62 45 33
karin.svenner@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-12-03 13.47