Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Nextbike ska driva lånecykelsystemet i Mölndal-Göteborg

Våren 2020 ska ett betydligt större och mer flexibelt Styr & Ställ-system vara på plats i Göteborg och Mölndal. På måndagen beslutade de båda kommunerna att det blir företaget Nextbike som får leverera och driva nästa generation av det populära systemet med lånecyklar som också utökas till Mölndal.

 

Sex företag hade lämnat in anbud på att få leverera och driva det nya systemet under i första hand sex år, 2020-2026, med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år. Nextbike är den leverantör som har lämnat lägst pris och samtidigt uppfyller samtliga ställda krav.

Observera dock att Göteborg och Mölndal kan underteckna kontraktet med leverantören först tio dagar efter måndagens så kallade tilldelningsbeslut, när möjligheten att överklaga har löpt ut.

Det nya systemet ska precis som det nuvarande heta Styr & Ställ, eftersom Göteborgs Stad äger detta varumärke. Eftersom det är ett gemensamt system kommer det vara samma namn i Mölndal.

Totalt ska 1 750 lätta, 7-växlade cyklar placeras ut i Göteborg och Mölndal våren 2020. Området där stationer kommer att finnas syns i bilden.

Systemet blir enklare att använda

För användarna blir det nya systemet betydligt mer flexibelt än dagens Styr & Ställ. I fortsättningen sitter den smarta tekniken i själva cykeln istället för i lånestationen. Användarna kan därför sköta alla sina kontakter med systemet – som registrering, lån och felanmälan – direkt på cykeln och i en app. Det går också att lämna tillbaka cyklar bredvid en station som redan är full, boka cyklar i förväg och att låna flera cyklar på samma gång.

Ett årsabonnemang på det nya Styr & Ställ-systemet kommer att kosta cirka 300 kronor. Mer information kommer närmare lanseringen.

Nextbike har hittills levererat lånecykelsystem i över 200 städer i 25 länder. I Tyskland, där företaget startade, driver man systemen i bland andra Berlin, Köln och München

– Det är jätteroligt att kunna tilldela ett lånecykelföretag som har erfarenhet från städer över hela världen. Jag tror att de kan bidra med både nytänkande och ett kundfokus som vi i Göteborg och Mölndal kommer att ha stor nytta av,säger Sara Boije af Gennäs på trafikkontoret i Göteborg

Om de lånecyklar som idag finns i Mölndal kommer att leva vidare tillsammans med nya Styr&Ställ är för tidigt att svara på.

 

Frågor om systemet i Mölndal besvaras av:

Emma Sjögren, projektledare tekniska förvaltningen Mölndals Stad, 031-315 15 23, emma.sjogren@molndal.se

Göteborgs stads information om nya Styr&Ställ

Kontakt

Emma Sjögren
Projektledare Hållbart resande
Tekniska förvaltningen
031-315 15 23
emma.sjogren@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2018-12-10 13.23