Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Mölndal lockade samhällsbyggaren

Stort tack för en bra insats Jonna Smiding, anläggningsingenjören som valde Mölndals stad för att göra en breddningsperiod inom traineeprogrammet Framtidens samhällsbyggare. Läs mer om traineeprogrammet och vad Jonna tar med sig härifrån.

Hej Jonna! Berätta lite om Framtidens samhällsbyggare

Det är ett traineeprogram som startades av Göteborgsregionens kommunalförbund och Centrum för Management i Byggsektorn för några år sedan. I den här omgången är vi 14 traineer. Vi har var och en fått en tillsvidareanställning och under programmet ingår tre breddningsperioder på andra arbetsplatser. Det ger oss ett utökat perspektiv på andra aktörers utmaningar och drivkrafter i branschen.

Jag har en tjänst som anläggningsingenjör hos Peab Anläggning och gör breddningar i Mölndal, på Trafikkontoret och White Arkitekter. Vi får även utbildning inom kommunikation, personutveckling och grupputveckling samtidigt som vi jobbar med ett casearbete som vi presenterar för branschen.

Personligen tror jag att programmet leder till en bättre förmåga att arbeta multidisciplinärt i projekt. Genom en bättre förståelse för varandras synvinklar kunna ta tillvara på kompetenser för att uppnå målen.

Vad har du för utbildning?

Jag har pluggat fem år på Chalmers byggingenjörsprogrammet och efter det masterutbildningen International Project Management. Som en del av masterutbildningen pluggade jag en termin i Lissabon på universitetet Instituto Superior Técnico.

Ser du skillnader mellan privat och kommunalt?

Här tror jag de flesta är överens om att de största skillnaderna är beslutsprocessen och ekonomidelen. Skillnaden på att få berättat om hur kommunen verkar och fungerar med att ha varit en del av den, ger ett annat perspektiv på varför det kan tyckas gå långsamt utifrån och hur den politiska processen fungerar för att bygga våra samhällen.

Vad tar du med dig härifrån?

Svår fråga, jag tror att lärdomarna från min tid här kommer växa med tiden när jag sett dem i en annan kontext. Förutom ökad förståelse för kommunens uppbyggnad och arbetsprocess tar jag med mig perspektivet av att vara beställare och förvaltare, vilka utmaningar de står inför dagligen och vad de förväntar sig av oss som entreprenörer.

Någon spännande aktivitet på gång?

Ja, verkligen! Traineegruppen ska på studieresa till Hamburg i slutet av februari för att få inspiration till vårt casearbete. Hamburg driver spännande utvecklingsprojekt för att göra centrala gamla industriområden till mer levande stadsdelar och samtidigt öka närheten till vattnet, något vi tror Göteborg är i stort behov av.

Berätta lite om caset…

Varje år får traineegruppen ett verkligt stadsutvecklingsprojekt att lösa. I år har vi fått en beställning från Vasakronan om att omvandla Lilla Bommen i centrala Göteborg till en mer levande och multifunktionell stadsdel. Caset går ut på att vi som en dynamisk och samverkande grupp ska inspirera branschen med innovativa idéer.

Vad händer när programmet är slut?

Våra anställningar fortlöper och vi går in i en mer fast roll på hemmaföretaget, men med ett större nätverk och med massa lärdomar i bagaget.

Relaterad information

Kontakt

Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-87 76 68 fax
stad@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-01-29 10.31