Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Så tränar du katten att ta ut matavfallet

Mycket uppmuntran och ett överjordiskt tålamod – det är några av framgångsfaktorerna för att få katten att ta ut matavfallet. Har du ingen katt att dressera? Lugn, kampanjen "Gör det inte svårare än vad det är" ger fler tips på hur du kan krångla till det.

Med den här kampanjen vill vi visa att det inte är svårt att sortera sitt matavfall i den bruna påsen. Bara om du själv krånglar till det som karaktärerna i kampanjen gör. Att sortera sitt matavfall är ett enkelt sätt att göra något bra för miljön och jorden, säger Vanessa Maciel Pinto, kommunikatör på tekniska förvaltningen.

Biogas från en påse matavfall motsvarar 2,5 dl bensin. Jämfört med fossila bränslen ger biogas renare luft med färre skadliga partiklar och inga extra utsläpp av koldioxid.

En påse matavfall ger också tillräckligt med biogödsel för att odla 11 portioner havregröt. Biogödslet gör oss mindre beroende av importerat mineralgödsel. Bland annat innehåller det fosfor som liksom olja är en ändlig resurs. Men som, till skillnad från olja, inte kan ersättas av annat.

Vill öka insamlingen från lägenheter

Kampanjen vänder sig till boende i villa, hyreshus och till de som äger eller förvaltar hyreshus. På tekniska förvaltningen ser man ett större behov av att nå boende i lägenhet samt förvaltare och ägare av hyreshus eftersom det är där sorteringen är sämre idag.

Närmare 90 procent av alla som bor i lägenhet i Mölndal har tillgång till miljörum där de kan slänga sitt matavfall. Ändå hamnar drygt 100 kilo matavfall per lägenhet i de vanliga soporna varje år. Det vill vi ändra på och hoppas att kampanjen ska inspirera till ökad och bättre sortering, säger Vanessa Maciel Pinto.

På villorna har mängderna matavfall som skickas till produktion av biogas och biogödsel ökat successivt sedan övergången till flerfackskärl.

Idag samlar vi in 130 kilo mer matavfall per villahushåll och år än tidigare när vi inte hade flerfackskärl. Det tycker vi är bra, säger Andreas Svendsen, miljöstrateg på tekniska förvaltningen.

Fakta om kampanjen

Mölndals stad står bakom kampanjen ”Gör det inte svårare än vad det är” tillsammans med 26 andra aktörer: kommuner, avfallsbolag och fastighetsbolag i Västra Götaland och Skåne tillsammans med Avfall Sverige.

Kampanjen lanseras den 18:e februari i digital och fysisk form.
Läs mer på gördetintesvårare.se.

Kontakt

Vanessa Maciel Pinto
Kommunikatör
0765-17 61 60
vanessa.maciel-pinto@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-02-15 10.01