Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Mölndals stads startsida

Mölndals stadsmuseum och Citycon kan vinna pris för samarbete

Mölndals stadsmuseum och Citycon kan vinna pris för sitt samarbete med ett pop up-museum i Mölndal Galleria. Samarbetet är ett av tre som nominerats till årets Swedish Arts and Business Award, Kultur och Näringslivs tävling för affärsmässigt grundade kultursamarbeten.

Kultur och Näringsliv verkar för samarbeten mellan kultur, näringsliv och det offentliga. Tävlingen Swedish Arts and Business Award anordnas för att visa på goda exempel och uppmuntra till långsiktigt hållbara kultursamarbeten.

I år nomineras Mölndals stadsmuseum och Citycon till tävlingen för att de tillsammans skapade en mötesplats för kultur mitt i den nyöppnade Mölndal Galleria under drygt tre månader.

Vi är mycket stolta och glada för vår finalplats i tävlingen, säger Cajsa Lagerkvist, museichef. Detta ger oss en bekräftelse på hur bra och angeläget vårt samarbete med Citycon har varit och hur Mölndals stadsmuseum Pop up även kan fungera som en inspiration för andra.

Pop up-museet resulterade i att Mölndals stadsmuseums totala besökarantal ökade med 80 %, jämfört med om museet bara hade funnits på sin ordinarie arena i Kvarnbyn.

Magnus Bergman, operativ chef, Citycon:

Det har varit ett väldigt lyckat samarbete och vi är glada att vårt samarbete har gått till final i Swedish Arts and Business Award. Vi strävar efter en mix av butiker och upplevelser som gör Mölndal Galleria intressant och spännande och besökssiffrorna visar att pop up-museet har uppskattats av många besökare.

Motivering

Citycons upplåtelse av lokaler i Mölndals Galleria under 16 veckor ökade museets besökare med 28 000 och gav 70 nya programpunkter för en delvis helt ny publik. Kunskapen om och intresset för Mölndals stadsmuseum ökade kraftfullt vilket också skapade nya besökare till museet självt. Citycon fick från start ett intressantare och mer varierat köpcentrum från öppnandet. Samarbetet blev lönsamt för båda parter och skapade en mer kreativ form för ett gammalt koncept.

Övriga nominerade är Göteborgs Symfoniker och Stendahls AB samt Vandalorum och Värnamo. Vinnaren annonseras vid en ceremoni den 27 maj på Nobelmuseet i Stockholm, där föreningens hedersordförande HKH Prins Carl Philip delar ut priset.

Tidigare prisade samarbeten

Mölndals stadsmuseum har även tidigare prisats av Kultur och Näringsliv som part i två olika samarbeten. 2003 vann museet pris för bästa samarbete med företaget Insite Incentive för sin digitalguide och 2008 nominerades museet som en del i samverkansgruppen för Kvarnbyn, för samarbetet med att utveckla kulturmiljön till ett levande besöksmål.

Kontakt

Cajsa Lagerkvist
Museichef, Mölndals stadsmuseum
Avdelningschef, museum, konst och kultur
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 51
cajsa.lagerkvist@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-05-03 08.29