Årets kultur- och idrottsstipendiater är utsedda

På kultur- och fritidsnämndens möte den 13 juni utsågs årets mottagare av Mölndals stipendier inom kultur- och idrottsområdet.

Idé- och konststipendiet tilldelas i år Johanna Ljungberg för konstprojektet Drawings that grow, beyond paper, beyond bounderies.

Kulturstipendiet tilldelas operasångerskan Hannah Körner. Mölndals ledarstipendium tilldelas Sandra Lunman från Lindome Bordtennisklubb och idrottsstipendierna tilldelas Madeleine Johansson och Alvin Leimo, båda från Eklanda Taekwon-Do Club.

Kultur- och fritidsnämnden delar varje år ut ett idé- och konststipendium på 50 000 kronor samt ett ledarstipendium, ett idrottsstipendium till en flicka och en pojke och ett kulturstipendium på 10 000 kronor.

Med Mölndals idé- och konststipendium vill vi stimulera och uppmuntra ett levande konst- och kulturliv och kreativa initiativ i kommunen. Stipendiet delas ut till enskilda personer för arbete med en kreativ idé eller ett konstverk. I årets konstprojekt vill Johanna Ljungberg, tillsammans med konstnärer i andra länder, skapa en serie teckningar där de arbetar vidare på varandras verk.

Kulturstipendiet har som syfte att uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika kulturutövare eller kulturinitiativ. Det delas ut till en enskild person, sammanslutning eller förening som har främjat Mölndals kulturliv.

Mölndals ledarstipendium har som syfte att uppmuntra idrottsledare som utfört betydande och föredömliga insatser för barn och ungdomar, samt att stimulera till fortsatt arbete inom föreningslivet.

Med idrottsstipendierna vill vi stimulera och uppmärksamma ambitiösa och framgångsrika idrottsutövare som visar gott kamratskap och är goda förebilder.

Utdelning under Kulturarvsdagarna och på Idrottens dag

Idé- och konststipendiet och kulturstipendiet delas ut i samband med Kulturarvsdagarna på Mölndals stadsmuseum, 7-8 september. Ledarstipendiet och de båda idrottsstipendierna delas ut på Idrottens dag, söndag 8 september.

Motiveringar för årets stipendiater

2019 års Idé- och konststipendiat: Johanna Ljungberg

Med en annorlunda projektform som använder ett av de äldsta konstnärliga medierna har konstprojektet ”Drawings that grow, beyond paper, beyond bounderies” potential att utmana de traditionella formerna av teckning.

Med idé- och konststipendiet vill Mölndals stad uppmuntra en kreativ skapandeprocess som startar i Mölndal men som också rör sig utanför olika gränser – konstnärliga, personliga liksom landsgränser. Konstnärerna vill undersöka kommunikation genom bildspråk kopplat till en slags kollektiv konstnärlig process, som går utanför det egna konstnärskapet. Vi ser fram emot att Mölndalsborna ska få ta del av resultatet av det kreativa, gränslösa och lekfulla skapandet.

2019 års kulturstipendiat: Hannah Körner

Hannah Körner är en driven och ambitiös operasångerska. Hon bor i Mölndal, men har hela Sverige som sitt arbetsfält. Hannah Körner brinner för sin konstart och för att sprida den till en ovan publik.

Med kulturstipendiet 2019 vill Mölndals stad uppmärksamma Hannah Körner för sin ambition att utvecklas som konstnär och sångerska. Vi vill även uppmuntra henne att fortsätta arbeta för att låta operakonsten nå en bredare publik.

2019 års ledarstipendiat: Sandra Lunman, Lindome Bordtennisklubb

Sandra är en varmhjärtad ledare och tränare, för såväl yngre tjejer, som ungdomar och motionssugna pingispappor och pingismammor. Hon får alla att känna sig välkomna och hon gör alltid det där lilla extra. Sandras engagemang och drivkraft har utvecklat pingisen, inte bara i Mölndal utan även i Göteborgsdistriktet. Förutom ledarrollen i Lindome BTK och i Göteborgs Bordtennisförbund är Sandra tävlingsarrangör, sponsoransvarig, coach och projektledare i olika bordtennissammanhang.

Sandra är en mycket god förebild för idrottsledare i Mölndals stad och väl värd Mölndals stads ledarstipendium 2019.

2019 års idrottsstipendiat, flickor: Madeleine Johansson, Eklanda Taekwon-Do Club

Madeleine är en enastående idrottare. Hon har varit med landslaget sedan 2015 och representerat Sverige både på EM och VM. Hittills har det blivit två guld och sex silver på SM-tävlingar. Utöver de idrottsliga framgångarna så bidrar Madeleine till en härlig stämning under träningar, tävlingar och läger, alltid med en positiv attityd och med ett leende på läpparna. Madeleine kombinerar dessutom tuffa träningar och tävlingar med studier på Chalmers tekniska högskola.

Madeleines medryckande och ambitiösa inställning gör henne till en god förebild, inte bara för Eklanda Taekwon-Do Club, utan för alla unga idrottare i Mölndals stad.

2019 års idrottsstipendiat, pojkar: Alvin Leimo, Eklanda Taekwon-Do Club

Alvin är välmeriterad med både guld- och silvermedaljer på SM. Han har även vunnit titlar på internationella tävlingar i bland annat Polen, Finland, Irland och Ungern. Under tävlingssäsongen 2018 var Alvin rankad som nummer 1 i Sverige i den prestigefyllda viktklassen seniorer -78 kg.

Under världsmästerskapet på Irland 2017 var han med i det svenska herrlaget och tog en bronsmedalj.

Med en strukturerad och god planering förenar han idrottandet med studier på Chalmers tekniska högskola. Med sin flit och målmedvetenhet är Alvin en god representant för unga idrottare i Mölndals stad.

Relaterad information

Kontakt

Åsa Tollbom
Enhetschef konst och kultur
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 28
asa.tollbom@molndal.se

Kultur- och fritidsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
kulturfritid@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-08-15 12.26