Translate

Use Google to translate the web site.
We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Translate
Mölndals stads startsida

Fallfrukt blir biogas och biogödsel

Så här års är det mycket frukt som går till spillo. Men det behöver inte vara så. Din fallfrukt kan bli biogas och biogödsel eller kanske god sylt? Ge bort din fallfrukt eller lämna in den till våra återvinningscentraler.

Tusentals ton frukt såsom äpple, plommon och päron ruttnar bort i villaträdgårdar och parker varje höst. Samtidigt köper vi massor av importerad frukt och juice. Vi behöver ta bättre vara på överbliven frukt.

Ett sätt är att ge bort frukten till grannar och vänner eller till någon ideell förening som tar emot överbliven frukt. Ett annat sätt är att lämna in frukten till stadens återvinningscentraler som ser till att din fallfrukt blir biogas och biogödsel.    

Lämna fallfrukt på ÅVC 

Mellan 20 augusti och 30 september kan du lämna fallfrukt till stadens återvinningscentraler i Kikås och LindomePDF. I år ställer vi inte ut containrar vid återvinningsstationer, ÅVS.

Kikås återvinningscentral

På Kikås ÅVC ställer vi ut en container för fallfrukt (nr 21) i anslutning till återvinningsstationen (ÅVS) där du lämnar förpackningar och tidningar. 

Lindome återvinningscentral

På Lindome ÅVC finns en container för fallfrukt (nr 21) innanför bommarna men du behöver inte dra ditt åvc-kort. Ta kontakt med personalen så öppnar de bommen åt dig.   

Det händer med frukten

Fallfrukten som samlas in rötas och blir biogas och biogödsel, precis som andra matrester. Biogasen används till att driva bussar och bilar. Den är ett mycket rent fordonsbränsle: bensin och diesel har tio gånger så stor miljöpåverkan jämfört med biogas. Biogödsel kan ersätta den resurskrävande och övergödande konstgödseln, som sprids på våra jordar.

Undvik älgbesök

Genom att lämna in fallfrukt på en återvinningscentral eller ge bort den slipper du besök av älgar i din och dina grannars trädgård. Om alla i området lämnar in sin fallfrukt slipper ni älgarna i närområdet och det blir tryggare både för er och för djuren.

Kontakt

Kikås återvinningscentral
Kikåsleden 5
031-87 78 93

Lindome återvinningscentral
Smidesvägen
031-99 54 81

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-07-05 09.50