Cyklar och cykeldelar sökes

Har du gamla eller trasiga cyklar eller cykeldelar liggande hemma? Lämna gärna in det på Kikås återvinningscentral så ser vi till att det går till återanvändning.

Vi tror starkt på att cyklar kan leva längre! Därför testar vi att samla in gamla eller trasiga cyklar samt lösa cykeldelar på Kikås återvinningscentral. Allt vi samlar in lämnar vi sedan vidare till K2C i Kungsbacka, ett arbetsintegrerat och socialt företag som renoverar cyklar och säljer dessa i sin second hand-butik. Stina Moberg, utredare på tekniska förvaltningen, berättar mer om initiativet.

Vad går testet ut på?
Vi ber besökarna på Kikås återvinningscentral att lämna in hela cyklar eller delar till oss. Allt vi samlar in hämtas av K2C som i sin tur ser till att det kommer till återanvändning. De renoverar och säljer begagnade cyklar i sin second hand-butik.

Varför vill ni samla in cyklar och cykeldelar?
Idag ser vi att en hel del av det som lämnas in till Kikås kan återanvändas istället för att skrotas. Det kan handla om delar som pedaler, styre eller sadlar men det kan också vara hela cyklar. Att ta vara på materialet är bra för miljön och i det här samarbetet med K2C innebär det dessutom jobb för personer som står utanför den traditionella arbetsmarknaden.

Hur länge pågår testet?
Vi har inte satt ett slutdatum, men vi tänker att insamlingen pågår åtminstone fram till våren 2020. Sen behöver vi utvärdera satsningen för att se hur mycket och vilken typ av delar och cyklar vi får in och vad som är intressant för second hand-marknaden.

Något mer du vill berätta?
Ja, vi vill i fortsättningen bli bättre på att ta tillvara på material som kommer in till Kikås och som kan återanvändas. Min förhoppning är att flera aktörer inom samma bransch intresserar sig för att samarbeta med oss och att vi så småningom ska kunna upphandla en eller flera aktörer som hämtar cyklarna hos oss.

Här lämnar du in cyklar och cykeldelar

  • I informationsboden som står på grusytan mittemot Pantamera Express, vid ingången till Kikås avfallsanläggning.
  • eller om du ändå har annat som du ska lämna på återvinningscentral, ställ cyklar och cykeldelar vid container nummer 5 (metallskrot).

Kontakt

Teknisk kundservice
Tekniska förvaltningen
031-315 15 80 vardagar kl 8-12
teknisk.kundservice@molndal.se

Akuta ärenden efter kontorstid
Till exempel vattenläckor, vattenavbrott, gatuproblem, fara för allmänhet:
031-87 18 00 kopplas till SOS Alarm

Dela på:

Senast uppdaterad 2019-11-22 11.55