Så tar du hand om dina värmeljus

Det kan kännas mysigt med tända värmeljus när det är så mörkt ute. Men har du testat värmeljuskoppar som går att använda flera gånger? Och vet du hur du återvinner värmeljus med hållare av aluminium?

I en tolkning av EU:s direktiv för producentansvar räknas inte värmeljus som förpackning. Du får därför inte slänga vanliga värmeljuskoppar bland metallförpackningar, eftersom tillverkarna inte betalar någon avgift för att ljusen ska återvinnas. Släng alltså inte värmeljuskoppar som metallförpackning på ÅVS och inte heller i facket för metallförpackningar i flerfackskärl, om du bor i villa.

Resterna av ett värmeljus är stearinkoppen som ofta är gjord av aluminium och vekhållaren som är gjord av plåt. Båda delar ska återvinnas på återvinningscentralen, var för sig, i container nr 5 metallskrot.

Vekhållaren i värmeljus

Vekhållaren i ett värmeljus är gjord av järn. Om du inte pillar loss den innan du lämnar koppen till återvinningscentralen fastnar hela koppen i magneten, där järn sorteras bort. Aluminiumet brinner då upp i smältverket för järn istället för att kunna återvinnas till nytt material.

Återvinn värmeljuset så här:

  • Pilla loss vekhållaren ur värmeljuskoppen.
  • Både vekhållare och kopp lämnas till återvinningen – men var för sig.

Skaffa flergångskoppar för värmeljus

I Sverige säljs 300 miljoner värmeljus med hållare av aluminium varje år. Använder du värmeljus med flergångskopp istället gör du miljön en stor tjänst, eftersom aluminium är väldigt energikrävande att framställa.

Det finns Svanenmärkta värmeljus med glaskoppar som du kan återanvända. När ljuset brunnit ut laddar du ljuskoppen enkelt med en ny ljusrefill.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad