Mat – i nöd och lust, ny utställning på Mölndals stadsmuseum

I årets utställning på Mölndals stadsmuseum reflekterar vi över vår relation till mat och ätande. Du kommer att möta temat i både historiska nedslag och i en aktuell nutid, med mycket igenkänning och en hel del ögonöppnande fakta. Utställningen är som ett smörgåsbord av mathistoria, minnen, berättelser, prylar och förpackningar! Mat – i nöd och lust öppnar på lördag, 8 februari.

Att äta är ett av våra mest grundläggande behov och något vi gör genom hela livet.

För många är relationen till mat lustfylld, för andra är mat ett nödvändigt ont. Förr kunde bristen på mat ge svält och nöd. Idag är omåttligt ätande och matsvinn en belastning för både hälsan och miljön.

Mat är något vi alla har ett förhållande till – i nöd och lust – oavsett ålder eller ursprung.

Från förrådshushållning till överflöd

Vår tillgång till mat, hur vi förvarar den och tillagar den har förändrats i grunden på bara några generationer. Hur hamnade vi där vi är idag?

Från förrådshushållning, då maten vi själva producerade skulle räcka i ett år framåt, till ett överflöd av fabriksproducerade matvaror på butikshyllorna. Från matlagning i en gryta över öppen eld, till mikrovärmda färdigrätter. Från timslånga handlingsrundor till fiskaffären, mjölkbutiken, grönsakshandlaren och bageriet, till en kvart i snabbköpet på vägen hem.

Med förändringar i samhället förändras även våra matvanor. Vad är det egentligen som styr vad vi äter och vad vi tycker om?

Måltiden som en enande kraft

Utöver de historiska nedslagen handlar utställningen om vår relation till mat idag. Om de där rätterna som är våra räddare för att få ihop vardagspusslet, om mat i relation till massproduktion, resursförbrukning och miljö och om mat som en enande kraft och en del av vår identitet.

Måltiden handlar ju om mer än bara mat, att äta tillsammans är ett naturligt sätt för oss att umgås. Vad och hur vi äter är för många även en del av vår identitet – både när vi själva väljer vad vi äter och inte äter och när en allergi eller matintolerans styr vår diet. Mat har en stor betydelse i allas liv, oavsett vi vill eller inte!, säger Åsa Palmaer Skoglund, utställningsproducent.

Matiga aktiviteter för stora och små

Utställningen är som ett smörgåsbord av minnen, berättelser, prylar och förpackningar. Vi garanterar igenkänning bland föremålen i köksskåpen och på hyllorna i skafferiet, bland kokböckerna i bokhyllan och i det rika bildmaterialet med vardagsfoton.

Stig in i skafferiet, lyssna på smakrika mat-låtar, bläddra i en kokbok, ta en fikabild i fotoautomaten eller slå dig ner för att lyssna till en matig saga. Utställningen är fylld av matiga aktiviteter för både stora och små besökare!

Matiga programpunkter

Under året kommer vi att arrangera en mängd programpunkter för att fördjupa och komplettera utställningen. Det blir allt från föredrag och visningar till filmkvällar och barnföreställningar.

Vi drar igång redan på sportlovet, veckan efter att utställningen öppnat. Då bjuder vi bland annat på en visning av utställningen för barn, där ”Husmor Kerstin” visar och berättar om hur det ska gå till i köket och på dansföreställningen Bakverk för 4-8-åringar i Lorry på Gamla torget, några hundra meter från museet.

Hela vårens program hittar du här.

En utställning inom plattformen #Matarv

#Matarv är en plattform och ett gemensamt tema inom Kulturarvsakademin, för samarbete kring vårt immateriella kulturarv kopplat till mat och måltider. Plattformen startade 2018 och är en av anledningarna till att vi började arbeta med mat som utställningstema.

Kulturarvsakademin är en del av Center for Critical Heritage studies vid Göteborgs Universitet och ett samarbetsprojekt mellan universitetet, Västra Götalandsregionen samt olika kultur- och minnesinstitutioner. Mölndals stadsmuseum är ett av flera medverkande museer.

Ett annat relaterat projekt som du också kan ta del av på plats i utställningen är Matkult.se – en kunskapsbank över traditionell matkultur i Sverige, framtagen av Institutet för språk och folkminnen.

Pressvisning och invigning

Pressvisning sker på torsdag 6 eller fredag 7 februari, efter överenskommelse. Kontakta museets kommunikatör så hittar vi en tid som passar!

Välkommen till invigningen av utställningen ”Mat – i nöd och lust” på lördag 8 februari, 12.00–16.00.

12.00 Museichef Cajsa Lagerkvist hälsar välkommen, antikvarie Birgitta Martinius och utställningsproducent Åsa Palmaer-Skoglund presenterar utställningen. Kören Kvarnby Singers bjuder på en smakrik kompott av musikaliska läckerbitar och leder vägen in i utställningen!

13.00 Följ med antikvarie Birgitta Martinius på en visning av utställningen.

Kontakt

Clara Vollrathson
Kommunikatör
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 52
clara.vollrathson@molndal.se

Åsa Palmaer Skoglund
Utställningsproducent
Mölndals stadsmuseum
031-315 16 61
asa.palmaer-skoglund@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-04-22 11.29