Kranvatten är ett viktigt livsmedel

Den 22 mars är det världsvattendagen. Dricksvatten är vårt viktigaste livsmedel och i kristider är det viktigt att det finns ett bra vatten. Tänk också på att inte spola ner hushållspapper och våtservetter i toan.

Världsvattendagen instiftades av FN:s generalförsamling och sker den 22 mars varje år för att lyfta fram vattenfrågor i alla dess former. Läs mer om Världsvattendagen.

Kranvatten behövs inte bara för att dricka och laga mat utan även för den personliga hygienen. För att förhindra smitta är kranvatten och tvål ett bra redskap.

Därför är det viktigt att skydda dricksvattnet och använda det till rätt saker. Oavsett dag eller händelse arbetar vi för att du ska få ett gott och friskt dricksvatten i kranen och kunna tvätta händerna för att förhindra smitta. Vi har rutiner för att säkerställa produktionen och leveransen av dricksvatten, även vid ansträngda lägen.

Fira gärna världsvattendagen genom att ta ett glas friskt kranvatten.

Spola inte ner hushållspapper

I samband med coronaviruset har det rapporterats i media om tomma hyllor för toapapper.

Mölndals stad vill därför påminna om att annat papper, t.ex. hushållspapper, våtservetter eller annat våtstarkt papper, INTE SKA SPOLAS NER I TOALETTEN! Det orsakar nämligen stopp i pumpstationer och ledningar.

Det är bara toalettpapper som får spolas ner. Om du använder till exempel hushållspapper på toa, släng det i soporna!

Kranvattentävling under hösten

I höst genomför Svenskt vatten en kranvattentävling, där Sveriges godaste kranvatten ska utses. En av deltävlingarna kommer att äga rum i Mölndal, med västsvenska kommuner. Mer information om det kommer under året.

Kranmärkt

Kranvatten är 300 gånger bättre för miljön än flaskvatten eftersom det inte behöver lika mycket transporter som flaskvatten. Det är dessutom ungefär 250 gånger billigare.

Kranmärkt är en hållbarhetsmärkning från organisationen Svenskt vatten. Märkningen visar att din verksamhet är fri från flaskvatten. Kort och gott att ni väljer kranvatten istället för förpackat och transporterat vatten. Det är ingen certifiering utan en hållbarhetsmärkning som du själv ansvarar för att kontrollera att du och din verksamhet följer.

I Mölndal har till exempel kulturskolan, tekniska förvaltningen och Gunnebo slott och trädgårdar kranmärkt sig. Det finns även företag och organisationer som är verksamma i Mölndal som har Kranmärkt sig. Gör det du också!

Läs mer och ansök om Kranmärkning.

Kontakt

Tekniska förvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad