Begränsa kontakt - även utomhus

Vård- och omsorgsförvaltningen rekommenderar närstående till hyresgäster på äldreboenden att undvika besök – även utomhus. ”Vi måste göra allt vi kan för att förhindra smittspridning”

Gammalt par på promenad. Foto: Pixabay

Svårt att säkerställa avstånd

Syftet med rekommendationen är att begränsa smittspridningen till äldreboenden. Mölndals stad följer Folkhälsomyndighetens råd om att hålla avstånd. Men det kan vara svårt att säkerställa tillräckliga avstånd mellan brukare och sällskap under utevistelse, som till exempel vid promenad.

En person med nedsatt hörsel kan behöva vara nära för att höra vad någon annan säger. En person med sämre balans kan behöva någon att stödja sig mot eller få hjälp att köras i rullstol. Sammantaget bidrar det till att promenader kan utgöra en risk för överföring av smitta, säger Mariette Petric och Christina Wadell, områdeschefer för äldreboende.

Utevistelse i sällskap med personal

Närstående kan fortfarande träffas utomhus, men då i sällskap av personal som får i uppdrag att säkerställa tillräckliga avstånd. Förvaltningen rekommenderar närstående att boka in tid för utevistelse genom att kontakta personalen på enheten eller sin kontaktperson.

Vi vill att våra hyresgäster ska få fortsätta vistas utomhus så mycket som möjligt, och även träffa sina närstående. Men just nu måste vi göra allt vi kan för att förhindra smittspridning till våra äldreboenden. Vi kommer att hjälpa till vid utevistelse så mycket vi kan, men ber om förståelse för att eventuell personalbrist kan komma att begränsa möjligheten, säger Mariette och Christina.

Rekommendationen gäller tills vidare och omfattar även volontärer och frivilliga som hjälper till med utevistelser på äldreboenden.

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad