Biblioteken satsar på bokkassar och hemleverans

Biblioteken i Mölndal underlättar för Mölndalsbor som tillhör en riskgrupp. Nu erbjuder vi färdigpackade bokkassar, hemleverans och e-lån.

Biblioteken är viktiga, särskilt nu i coronatider. Vi vill att alla ska kunna fortsätta låna böcker och media utan att vara oroliga för smittspridning, säger Anette Hagberg, bibliotekschef i Mölndals stad.

Biblioteken i Mölndal har öppet som vanligt men har glesat ut sittplatser och uppmanar besökare att hålla avstånd och vara noga med handhygien. För den som inte har möjlighet att besöka något av biblioteken just nu finns andra sätt att ta del av utbudet.

Vi har många tjänster som våra besökare kan utforska hemifrån. På webben finns alltifrån personliga lästips, möjligheten att låna e-böcker och e-ljudböcker eller varför inte gå med i någon av våra digitala bokcirklar, säger Anette Hagberg, bibliotekschef i Mölndals stad.

Bokkassar med hemleverans

Besökare som tillhör en riskgrupp kan även få hjälp med att plocka ihop bokkassar. Kassarna kan sedan hämtas utanför biblioteken eller via ett ombud. Det finns även möjlighet att få böcker och annan media hemlevererat. Genom volontärerna på Träffpunkten Möllan kan reserverade bokkassar hämtas eller lämnas ut. Allt är gratis och det enda som behövs är ett lånekort.

Många har mer tid att läsa eller ta del av annan media just nu och då är det extra viktigt att vi kan underlätta för varandra. Vi har därför valt att erbjuda bokkassar. Besökare i riskgrupp kan ringa eller mejla biblioteken och önska böcker så levererar volontärerna hem böckerna, säger Anette Hagberg, bibliotekschef i Mölndals stad.

Återlämna utomhus

På Lindome bibliotek och Kållereds bibliotek kan du lämna tillbaks dygnet runt i bokinkast. För den som hellre lämnar böckerna på Stadsbiblioteket finns det möjlighet att lämna böckerna utanför entrén varje vardag 10-11 och 15-16. Du kan också återlämna utanför bokbussen.

Vi har också utökat möjligheterna att låna om böcker. Är inte boken reserverad kan du låna om den 8 gånger. Dessutom tar vi inte några förseningsavgifter mellan den 30 mars och den 30 april, säger Anette Hagberg, bibliotekschef i Mölndals stad.


Digitala tjänster på bibliotek.molndal.se

Tillfällig service på grund av corona

 • Återlämning utomhus
  Utanför Mölndals stadsbibliotek entré vid Ulla Jacobssons plats: Varje vardag kl. 10.00-11.00 och 15.00-16.00.
  I bokinkast utanför Lindome bibliotek och Kållereds bibliotek. Bokinkasten kan användas dygnet runt.
  Utanför Bokbussen genom att påkalla personalens uppmärksamhet.
 • Reservationer
  Dina reservationer kan hämtas av låntagaren själv, eller av ett ombud. Ring eller mejla oss om du vill att vi kommer ut med det du reserverat. Ombud måste ha med ditt bibliotekskort/personnummer och pinkod, och reservationen hämtas inne på biblioteket.
 • Bokkasse
  För dig som tillhör en riskgrupp erbjuder samtliga bibliotek tjänsten att beställa en kasse böcker för upphämtning av dig själv, eller ett ombud. Ring eller mejla respektive bibliotek så hjälper vi dig och vi kan även komma ut med kassen. Ditt ombud måste ha med ditt bibliotekskort/personnummer och pinkod och hämtar kassen inne på biblioteket. Bokkassen kan hämtas tidigast efter ett dygn.
 • Ta hjälp av en volontär
  Om du vill låna, återlämna eller beställa en bokkasse men inte kan komma till biblioteken eller inte har något ombud kan du få hjälp av en volontär. Kontakta Träffpunkten Möllan på telefonnummer 031‑315 20 50, 031‑315 28 17 eller på e-post: traffpunkt.centrum@molndal.se. Volontär hämtar reservationer eller bokkassen genom att uppge ditt namn och adress, och visar sin legitimation.

Kontakt

Anette Hagberg
Bibliotekschef
Avdelningschef, biblioteken i Mölndal
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 71
anette.hagberg@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-04-30 19.19