Årets kulturstipendier går till tatuerare och bildkonstnär

På kultur- och fritidsnämndens möte den 14 maj utsågs årets mottagare av Mölndals två kulturstipendier. Arbetsstipendium konst och kultur delas i år ut till tatueraren Hans-Ove Kosonen Vornanen. Bildkonstnären Ronak Azeez får årets kulturstipendium.

Arbetsstipendium konst och kultur

Syftet med arbetsstipendiet på 50 000 kronor är att uppmuntra till ett kreativt och levande konst- och kulturliv i Mölndal. Stipendiet delas ut årligen till en enskild professionell kulturarbetare eller konstnär som bor eller vistas i Mölndal för att genomföra ett arbete eller projekt. Arbetet ska bidra till egen konstnärlig utveckling och gärna komma invånarna i kommunen till gagn.

Hans-Ove Kosonen Vornanen, tatuerare

Hans-Ove Kosonen Vornanen tilldelas Mölndals stads arbetsstipendium konst och kultur för sitt arbete med att utveckla och lyfta den konstform som människor bär på sina kroppar genom livet. Vi ser fram emot att få nya insikter och perspektiv av tatueringspraktiken – både som hantverk och som konstverk.

Med stipendiet vill Mölndals stad uppmärksamma Hans-Ove Kosonen Vornanen för sin strävan att höja statusen för den samtida tatueringskonsten.

Kulturstipendium

Med kulturstipendiet på 10 000 kronor vill vi uppmärksamma ambitiösa kulturutövare i Mölndal och goda kulturinitiativ som sker i kommunen. Det delas ut varje år till en enskild person, ett nätverk eller en förening som har engagerat sig i och främjat kommunens kulturliv.

Ronak Azeez, bildkonstnär

Ronak Azeez tilldelas Mölndals stads kulturstipendium för sitt arbete med att genom konsten lyfta frågor som människors kamp för sina fri- och rättigheter. Ronak, som själv utbildade sig till konstnär i Bagdad trots motstånd från omgivningen, är en viktig förebild och en värdefull aktör i Mölndals kulturliv.

Med kulturstipendiet 2020 vill Mölndals stad uppmärksamma Ronak Azeez för sin konstnärliga gärning och de insatser hon gjort och gör för människor i alla åldrar i Mölndals stad.

Fler kulturstipendier i coronakrisen

I början av nästa vecka kommer Mölndals stad även att utlysa nya tillfälliga kulturstipendier för att stötta professionellt verksamma kulturarbetare och konstnärer i kommunen. Mer information kommer inom kort på stadens webbplats.

Läs mer om kulturstöd från Mölndals stad.

Kontakt

Astrid Ekermo
Kultursamordnare vuxna
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 59
astrid.ekermo@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-05-15 16.36