Vecka 24 är Styr & Ställ äntligen här

Nästa onsdag, 10 juni, går det att börja använda de första 1 000 cyklarna i den nya versionen av lånecykelsystemet Styr & Ställ i Mölndal och Göteborg. Och den första månaden får du cykla gratis i en halvtimme varje dag.

Vi vet att Styr & Ställ är efterlängtat så det är roligt att äntligen kunna lansera. De första drygt 40 stationerna som kommer på plats ligger huvudsakligen i anslutning till stora knutpunkter för kollektivtrafiken och andra större målpunkter, och systemet kommer sedan successivt att byggas ut under sommaren tills alla stationer är på plats, säger Emma Edvardsson på trafikkontoret Göteborgs Stad.

Sammanlagt ska cirka 1 750 cyklar placeras ut på 130 stationer i Mölndal och Göteborg. I Mölndal kommer många stationer vara kring centrala Mölndal med bland annat: Krokslätt, Åbro, Åby och kommande stadsdelen Pedagogen park.

De allra flesta cyklar placeras, som i det tidigare systemet, i Göteborg men den här gången på ett betydligt större geografiskt område.

Nya stadsdelar i Göteborg som får stationer och cyklar är bland andra Majorna, Gamlestaden, Frihamnen - Ringön och stråket längs Hjalmar Brantingsgatan.

Denna nya och smartare version av det populära lånecykelsystemet skulle ha varit igång i våras men blev försenad på grund av coronapandemin. Bland annat fick det tyska företaget Nextbike, som driver nya Styr & Ställ, vänta på beställda cykeldelar från leverantörer i Kina. Detta försenade i sin tur monteringen av cyklarna i Tyskland. Men nu rullas systemet alltså ut i Mölndal och Göteborg.

För att kunna låna en cykel behöver du registrera dig. Det gör du enklast genom att ladda ner Nextbikes app eller på www.styrochstall.se.

Abonnemang

Det kommer att finnas tre typer av abonnemang:

  • årskort för 300 kronor
  • månadskort för 90 kronor
  • enkelbiljetter för 20 kr.

Och precis som i det tidigare systemet kan även företag och organisationer köpa årsabonnemang. Exklusive moms kostar det 240 kronor.

Dessutom har vi ett erbjudande den första månaden, för att så många som möjligt ska kunna prova på nya Styr & Ställ. Den som registrerar sig som användare får cykla gratis i en halvtimme varje dag till och med 12 juli, säger Emma Edvardsson på trafikkontoret i Göteborg.

Hennes kollega i Styr & Ställ-projektet, Emma Sjögren på tekniska förvaltningen Mölndals stad, tillägger:

Fram till och med 31 augusti kan man även köpa årskort med 20 procent rabatt. Ett årskort kostar under den perioden 240 kronor.

Mer information och fakta om Styr & Ställ.

Kontakt

Emma Sjögren
Projektledare Hållbart resande
Tekniska förvaltningen
031-315 15 23
emma.sjogren@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad