Tio kulturutövare får tillfälligt stipendium

Nu tilldelas tio av Mölndals kulturutövare varsitt kulturstipendium på 10 000 kronor. Stipendiet sattes in extra i år för att stötta kommunens kulturliv i den pågående coronakrisen. Till mottagarna hör bland annat en operasångerska med internationell karriär, en barnboksförfattare och en Mölndalsporträtterande fotograf.

Hela 34 ansökningar kom in och 10 stipendiater valdes ut, utifrån en bredd av olika konstformer och bakgrund hos de sökande.

Det är tydligt att det finns många kulturaktörer som drabbats hårt av inställda jobb i spåren av pandemin. Alla ansökningar var relevanta och det var ett svårt jobb att välja bara 10 mottagare. Vi vill sända ett tack till alla sökande och en uppmaning om att fortsätta söka vid kommande utlysningar av våra ordinarie kulturstipendier, säger Astrid Ekermo, kultursamordnare i Mölndals stad.

Samtliga mottagare berikar på olika sätt Mölndals kulturliv och bidrar till att göra kommunen till en attraktiv och kreativ plats. Med stipendiet vill Mölndals stad uppmuntra till fortsatt kulturell verksamhet och konstnärligt utforskande i en tid full av utmaningar.

Stipendiet tilldelas:

Anna Fallström, artist och projektledare född 1992

Anna Fallström är musikalutbildad projektledare som startat och driver Konstkollektivet i Mölndal. Konstkollektivet skapar kultur och möjliggör för kulturutövare i kommunen att mötas och utvecklas.

Aurelia Dey, artist född 1988

Aurelia Dey är en hyllad dancehall- och afrobeatsartist. Hon använder sina uttryck som en plattform för frågor om jämställdhet och antirasism och är lika engagerad i ungdoms- och projektarbete som i sin egen artistiska utveckling och karriär.

Emanuel Kling, musiker född 1978

Emanuel Kling är dirigent, musiker och lärare i viola och violin. Han frilansar i orkestrar över hela landet, både som violinist och som dirigent. Emanuel har även undervisat på kulturskolan i Mölndal.

Julia Sporsén, operasångerska född 1976

Julia Sporsén är operasångerska med internationell karriär. Efter utbildning i London har hon haft uppdrag vid operahus, framför allt i Storbritannien och Sverige. Mellan internationella huvudroller uppträder hon även då och då på hemmaplan i Mölndal.

Malin Lindroth, författare, dramatiker och kulturskribent född 1965

Malin Lindroth är en prisbelönt författare som gett ut ett flertal skönlitterära verk. Hennes essä Nuckan (2018) uppmärksammades stort och har dramatiserats för Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm och översatts till fem språk. Malin rör sig runt ämnen höljda i skam och tystnad, så som ensamhet, senast med romanen Rolf (2020).

Marcus Appelberg, konstnär född 1990

Marcus Appelberg är konstnär utbildad i Göteborg och Berlin. Hans konstnärskap har grund i intresse för mode och draperingar men uttrycksformen är måleri och på senare år även textil. Vid sidan av det egna skapandet är Marcus även engagerad i konstföreningar samt har uppdrag som bland annat curator och pedagog.

Mikael Svensson, fotograf född 1971

Mikael Svensson är fotograf med fokus på landskap och natur. Tillsammans med olika skribenter har han gett ut ett antal böcker och i många år porträtterat Mölndals vackraste sidor.

Nils-Erik Mattsson, konstnär född 1952

Nils-Erik Mattsson är konstnär och arbetar bland annat med måleri, grafik och skulptur. Han har i ett helt yrkesliv ställt ut sin konst över hela världen. Nils-Erik Mattssons konstverk finns även inköpta hos ett stort antal museum, institutioner och offentliga organisationer internationellt och nationellt. Utöver att verka som konstnär har Nils-Erik bland annat startat upp den konstgrafiska verkstaden Bolaget Vardagsbilder i Kvarnbyn.

Sanna Larén, författare född 1987

Sanna Larén är barnboksförfattare och har skapat karaktärerna Billie Lou och Lille Bo, Östen och senast Elesiv. Hon har under de senaste åren gett ut fem barnböcker. Sanna har även mött och arbetat med barns skapande, med projekt inom film och digital produktion.

Åke Olofsson, musiker född 1988

Åke Olofsson är musiker, låtskrivare och producent i bandet Den Svenska Björnstammen. Med låtar som Vart jag mig i världen vänder och Förlåta eller Svika har bandet rönt framgångar i hela landet.

Relaterad information

Kontakt

Astrid Ekermo
Kultursamordnare vuxna
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 59
astrid.ekermo@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-07-03 09.13