Behåll kylan under rötmånaden

Använd kylväska när du handlar, var extra noga med hygienen, titta, lukta och smaka – det är några av Livsmedelsverkets tips nu när rötmånaden är här.

Hållbarheten för många livsmedel försämras när temperaturen och luftfuktigheten stiger. Bakterier och mögelsvampar trivs under sommaren och riskerar att göra oss sjuka. Typiskt för rötmånaden är just värme och hög luftfuktighet, det är därför vi nu ska vara extra noga med hur vi hanterar våra livsmedel. Rötmånaden startar i slutet av juli och pågår cirka fyra veckor.

Råd från Livsmedelsverket:

  • Håll maten kyld. Lagom temperatur i kylskåpet är fyra grader.
  • Använd kylväska med frysta kylklampar när du handlar.
  • Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Ät inte halvljumna bufféer eller tillagad mat som stått framme för länge.
  • Hygienen vid hantering av mat är extra viktig under varma perioder. Tvätta händerna noga innan du lagar mat. Rena händer minskar risken för både magsjuka och spridning av covid-19.

Fler tips och råd hittar du på Livsmedelsverkets sida Behåll kylan under rötmånaden.


Kontakt

Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00 växel
031-87 76 68 fax
stad@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad 2020-07-29 13.42