Töm säcken för ökad återvinning!
På väg till återvinningscentralen? Se då till att sortera ditt avfall innan du drar dit. Från och med den 1 oktober skärper vi kraven på rätt sortering. Vi slutar ta emot sopsäckar med blandat avfall för att öka mängden material till återvinning.

Från 1 oktober startar Mölndals stad, Göteborgs Stad och Kungälvs kommun i samarbete med Renova satsningen ”Töm säcken” på återvinningscentralen. Undersökningar har visat att i alla sopsäckar som knutits ihop och kastats i containern för brännbart avfall är det i genomsnitt bara 30 procent av innehållet som är rätt sorterat. Resten, alltså 70 procent, är sådant som skulle kunnat återvinnas eller återbrukas. Till exempel tidningar, förpackningar, metall, textil och trä. Det händer också att farligt avfall som färg, kemikalier och elektronik slinker med.
– Allt avfall går att sortera. Om du inte vet i vilken container du ska lägga olika material kan du fråga personalen. De hjälper dig att sortera rätt, säger Jeanette Hartung, chef för återvinningscentralerna i Mölndal.
Säckar kan du använda för att frakta avfallet till återvinningscentralen. Du får inte längre slänga hela säcken med blandat avfall i en container, utan måste tömma säcken och sortera materialen för sig. Sorterar du redan när du packar bilen, kan ditt besök på återvinningscentralen gå smidigt ändå.
Nedan finns Vanliga frågor och svar där du bland annat kan läsa om några undantag som finns.
Brännbart byter namn till Energiåtervinning
I samband med att vi inför "Töm säcken" får avfallstypen som tidigare hette Brännbart ett nytt namn, Energiåtervinning. Vi hoppas på så sätt göra det tydligare för dig som besökare att det endast är det som inte kan återvinnas på annat sätt som ska läggas i containern (nummer 4). Det nya namnet följer Avfall Sveriges nya nationella och gemensamma avfallsspråk.
Bra resultat i andra kommuner
Den här satsningen ska så småningom utvärderas och sannolikt införas i alla de tio kommuner som äger Renova. "Töm säcken" är redan i bruk på många andra håll i Sverige. I Eskilstunna har mängden material till förbränning minskat med hela 40 procent på bara ett år. Västerås som startade 2018, har kommit upp i en minskning på 50 procent. Mycket bra resultat!
Kontakt
Mölndals stad
Göteborgsvägen 11-17
431 82 Mölndal
031-315 10 00
kontakt@molndal.se