Det är lätt att cykla på vintern

Brukar din cykel åka in i förrådet under vintern? Det behöver den inte göra. I dessa tider när många kanske vill undvika kollektivtrafik kommer här några tips för dig som istället vill ta cykeln.

Cykla med respekt och hänsyn till övrig trafik

På vintern, när det är mörkt, är det viktigt att du som cyklist, precis som övriga trafikanter, tar ansvar och tar det lugnt i trafiken.

Vid korsningar: Sakta in och anpassa dig till övrig trafik. Naturligtvis gäller det även för bilister. Tänk på att vid cykelpassager har du som cyklist väjningsplikt samtidigt som fordonsförare på vägen också ska anpassa hastigheten, så att det inte uppstår fara för cyklande som är ute på cykelpassagen.

Vid en cykelöverfart har övrig trafik väjningsplikt mot cyklister och mopeder. En cykelöverfart är markerad med vägmärke och markering i vägbanan.

Läs mer om vad som gäller vid cykelpassage och cykelöverfart.

Textversion av filmen

Det gäller för lyse och reflex

Hur lyse och reflexer ska användas på cyklar står i lagen. När det är mörkt krävs det att det finns lyse och reflexer på din cykel.

  • Framlyset på cykeln får inte blinka! Det ska vara fast vitt eller gult sken!
  • Lyset bak på cykeln får blinka, om det blinkar med minst 200 blinkningar per minut. Baklyset ska vara rött.
  • Reflexer på cykeln ska vara: röd reflex baktill, vit reflex framtill och vit eller orangegul åt sidan.

Observera att det är cykeln som ska ha belysning och reflex, det räcker inte med att du har en lampa eller reflex på din hjälm eller kläder.

En cykel måste utöver detta alltid ha ringklocka och broms.

Mer information om regler kring cyklar finns hos Transportstyrelsen.

Du som går, kom ihåg att ha reflex på dig även där det finns gatubelysning.

Kläder för cykling

Om du har cykel med elassistans så behöver du oftast inte ha andra kläder än du skulle haft om du skulle ha gått eller tagit bussen.

Om du har vanlig cykel, utgå från lager på lager-principen där tumregeln är ju kallare väder, desto fler lager. Fryser du lite grann när du börjar cykla har du troligtvis lagom med kläder eftersom du snart får upp värmen.

Närmast huden kan du gärna ha en underställströja och ytterst en vindtät jacka. Där emellan kan du ha flera lager beroende på vädret. Tänk likadant på underkroppen med vind- och vattenavvisande lager ytterst och fler lager vid kallare temperatur.

Eftersom huvudet snabbt släpper ut värme är det bra att ha en tunn mössa under hjälmen. Välj en mössa som du känner dig bekväm och inte för varm i.

Använd gärna vindstoppande vantar. I övrigt ska du ha vantar eller handskar som gör att du inte fryser.

Om det är mycket kallt kan till exempel en balaclava, halsduk eller liknande vara bra att ha om ansiktet.

Vinterskötsel av cykelvägarna

När det snöar eller är risk för halka är Mölndals stad snabbt på plats för att bekämpa halkan. Vi sopsaltar huvudcykelvägarna för att de ska vara så framkomliga som möjligt för dig som cyklar och så det inte är fullt med grus på dem.

Precis som med bilar bör du byta till vinterdäck på din cykel. Vänd dig till en cykelhandlare.

Testa Styr & Ställ

Ska du göra en kortare resa inom Mölndal eller från Mölndal in till Göteborg? Då finns Styr & Ställ-cyklarna som ett smidigt alternativ. De finns ute hela året.

Och fram till årsskiftet finns ett erbjudande om årskort med rabatt. Läs mer om Styr & Ställ.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad