Alfhöjdsgatans ÅVS stängs ner

Den 18 december stänger tekniska förvaltningen ner den obemannade återvinningsstationen på Alfhöjdsgatan på obestämd tid. Detta på grund av miljö- och hälsoskäl.

Nedskräpningen på Alfhöjdsgatans återvinningsstation har varit ett problem under längre tid. Påsar slängda på marken, färgburkar, leksaker och elektronik är återkommande exempel på sådant som inte får lämnas på stationen men som görs. Nu har tekniska förvaltningen beslutat att stänga ner stationen på obestämd tid. Det sker den 18 december och beror på miljö- och hälsoskäl.

Förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar kan istället lämnas på:

Nedskräpning på obemannade återvinningsstationer är ett återkommande problem, inte minst under våren när många rensar hemma. Men det är inte bara privatpersoner som skräpar ner, det händer även att verksamheter dumpar grovavfall och farligt avfall på återvinningsstationer.

Återvinningsstationer är endast till för att lämna förpackningar och tidningar. På flera stationer kan man även lämna små batterier och textilier. Tyvärr dumpar folk grovavfall och farligt avfall som inte hör dit. Det skapar miljö- och hälsoproblem och vi är tvungna att agera som vi gör nu med stationen på Alfhöjdsgatan, säger Håkan Labe, enhetschef på tekniska förvaltningen.

Tillsammans motverkar vi nedskräpning

Att komma till en återvinningsstation som är nedskräpad kan kännas otrevligt. Att skräpa ner är förbjudet och kan ge böter eller fängelsestraff. Nedskräpning skapar dessutom onödiga kostnader, till exempel extra transporter och personalkostnader.

Så hjälper du till att hålla rent på återvinningsstationen:

  • Ta endast med förpackningar av papper, plast, metall och glas samt tidningar till en återvinningsstation.
  • Är det fullt på stationen? Kom tillbaka senare eller en annan dag.
  • Platta till kartonger och andra pappersförpackningar så mycket det går. Tryck in dessa långt inne i containern eller tryck ner det i kärlet.
  • Stoppa all mjukplast i en plastpåse. Knyt ihop påsen så blir den som en boll. Då flyger inte lös mjukplast runt.
  • Lämna aldrig saker eller påsar på marken.
  • Möbler, färgburkar, leksaker hör inte hemma på en obemannad återvinningsstation. Lämna in grovavfall och farligt avfall till en bemannad återvinningscentral. I Mölndal finns en i Kikås och en i Lindome. Du kan även lämna in material på åvc i våra grannkommuner.

Vill du få till en bättre källsortering?

Ladda ner vår källsorteringsguide. I den finns information om vart och hur du ska sortera olika typer av avfall.

Finns det miljörum med fullsortering där du bor? Om inte, prata med din hyresvärd. Be om att få möjlighet att källsortera och även tillgång till grovsoprum om sådant finns. Behöver du besöka en återvinningscentral, kan du be din hyresvärd om ett åvc-kort.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad