Elever sprider värme med egengjorda julkort till boende på Brogårdens äldreboende

Årskurs 8 på Sinntorpsskolan i Lindome sprider julvärme dagarna före sitt jullov. Förra veckan överlämnades totalt 60 julhälsningar till de boende på Brogårdens äldreboende.

Sanna, Klara och Freja är tre av de julkortsskrivande eleverna i årskurs 8 på Sinntorpsskolan i Mölndal.

Sanna, Klara och Freja är tre av de julkortsskrivande eleverna i årskurs 8 på Sinntorpsskolan i Mölndal.

Idén till att låta eleverna skriva julkort fick svenskläraren Marie Lagergren efter att hon läst ett inlägg i en facebook-grupp för lärare. Eleverna tyckte det var en bra idé och tog hjälp av varandra. Tillsammans började idéerna och kreativiteten växa.

Eleverna har varit nyfikna på de som bor på Brogårdens äldreboende. Hur firade de jul när de var unga? Hur såg samhället ut då? Samtidigt har de undrat hur de boende firar jul i år, det är märkliga tider för alla generationer i samhället, berättar Marie Lagergren, lärare på Sinntorpsskolan.

Några elever önskade god jul och gott nytt år, medan andra skrev långa brev om sig själva, sina intressen och beskrev hur det är att gå i skolan idag. Vissa elever skrev julrim som belyser den pågående pandemin.

Eleverna är väldigt medvetna om läget i samhället och hur påtagliga restriktionerna måste vara för de äldre. Att inte kunna besöka äldreboenden påverkar nog många människor negativt, framför allt under julhelgerna, berättar Marie Lagergren.

Marie Lagergren tog kontakt med enhetschefen Marianne Ehn på Brogårdens äldreboende. De fick till ett snabbt samarbete och på bara några dagar kunde julkorten överlämnas.

Positiva effekter för pedagogiken

Julkortsskrivandet har tjänat flera syften. Eleverna har tränat på att formulera sig korrekt i förhållande till mottagare och att skriva för hand, vilket de inte gör i vanliga fall. Förhoppningsvis har de även spridit lite glädje hos de boende på Brogårdens äldreboende.

Vi hoppas på att mottagarna vill svara på elevernas frågor så vi kan få igång en brevväxling. Och när pandemin har lagt sig kanske vi kan få hälsa på, avslutar Marie Lagergren.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad