Om du eller någon du känner mår dåligt

I år kommer julfirandena att se annorlunda ut. Fler än vanligt kommer att vara ensamma under julen och resten av helgperioden. Om du känner dig orolig, ledsen eller bara behöver någon att prata med finns det flera stödlinjer som du kan vända dig till.

Många har längtat efter jul- och nyårshelgerna, men för andra är det precis tvärtom. Många kommer vara ensamma i jul och det kan skapa känslor av stress, oro och nedstämdhet.

Här har vi samlat några viktiga telefonnummer dit du kan ringa eller skriva för att få stöd. Här finns även nummer för dig som är orolig för någon av dina nära och kära.

Ring eller skriv hit för att få stöd

 • Är det en akut situation?
  Ring 112.

 • Är du orolig eller mår du eller någon du känner psykiskt dåligt?
  Mobila Fältteamet ger stöd och rådgivning i akuta situationer. Teamet arbetar uppsökande. Det innebär bland annat att vi kan besöka dig i ditt hem. Hit kan även närstående, grannar, sjukvård, socialtjänst, hyresvärdar etc höra av sig. Mobila Fältteamet har telefonnummer 0702-79 18 78 och telefontid är tisdag-torsdag, klockan 9-11.
  Minds stödlinje  finns på 90101. Du kan också skriva eller chatta med Mind.
  Äldrelinjen (Mind): 020-22 22 23.
  Kyrkans SOS – ring 0771-800 650 eller skriv anonymt till SOS-brevlådan.
  Fler tips om stödlinjer via telefon, chatt och mejl finns hos 1177.

 • Är du barn eller ung?
  Du kan ringa till Bris116 111. Du kan också mejla eller chatta med Bris.
  Blir du dåligt behandlad av någon som du är ihop med? Du kan chatta med Unga relationer vissa timmar varje kväll.
  Killfrågor är en stödchatt för dig som är 10-20 år (öppen vissa kvällar varje vecka).
  UMO:s lista över stöd för dig som är barn eller ungdom.

 • Behöver du stöd i ditt föräldraskap eller är du orolig för ett barn i din närhet?
  Mind har en föräldralinje: 020-85 20 00. Hit kan du även ringa om du är orolig för ett barn i din närhet. Behöver du göra en orosanmälan (eller funderar du över om du bör göra det)? Mer info på molndal.se/orosanmalan.

 • Upplever du fysiskt eller psykiskt våld i en nära relation?
  Lever du i en relation där du känner dig begränsad eller där någon annan bestämmer över dig? Har du blivit slagen, hotad eller skrämd av din partner? Det finns hjälp att få! Kontakta familjefridsteamet på 031-315 28 10. Mer info på molndal.se/familjefrid.
  Kvinnofridslinjen ger stöd dygnet runt: 020-50 50 50.
  Välj att sluta finns till för dig som har problem med aggressioner och utsätter någon annan för hot eller våld, 020-555 666.
 • Dricker du eller någon i din närhet för mycket alkohol?
  På Rådgivningsbyrån i Mölndals stad finns lättillgänglig och effektiv hjälp för alla som är 18 år eller äldre och som bor i kommunen. Du kan vara anonym och du registreras inte. Även oroliga anhöriga är välkomna att höra av sig. 031-315 11 61. molndal.se/radgivningsbyran

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad