Vaccineringen mot covid-19 har startat

Idag 30 december, anlände 150 doser vaccin till Mölndal. Vaccineringen mot covid-19 inleddes på tre äldreboenden runt om i kommunen.

Nu sticker det lite, säger sjuksköterskan Sanna Olsson innan hon sticker nålen i armen på Elsa Israelsson.

Elsa är en av de boende på äldreboendena Bifrost, Lackarebäck och Berzelius som under onsdagsförmiddagen påbörjar vaccineringen mot covid-19.

Det känns spännande och skönt att äntligen få vaccinationen, säger Elsa Israelsson.

Det är de äldre och mest sårbara som står först i kön att ta emot vaccinet.

Vi kommer att börja vaccineringen på våra äldreboenden. Först ut är våra demensavdelningar och några närliggande avdelningar, säger Karin Blomqvist, medicinskt ansvarig sköterska i Mölndals stad.

Sammanlagt har kommunen fått cirka 150 vaccindoser i den första omgången och redan nästa vecka kommer en ny leverans.

Vi får så många doser som vi hinner ge under fyra dygn, det är så länge som vaccinet håller, förklarar Karin Blomqvist.

Alla brukare har fått frågan om de vill vaccinera sig eller inte. Vaccinet erbjuds kostnadsfritt.

Det känns jätteskönt att få börja vaccinera. Hoppas att vi nu slipper utbrotten av covid-19 och den rädsla som finns att brukarna ska bli sjuka. Idag tolkar vi alla symptom som covid-19 och annat har hamnat i skymundan. Nu hoppas vi att det blir mer kvalitet för brukarna att kunna få börja umgås med anhöriga igen och det blir som vanligt, säger sjuksköterskan Sanna Olsson.

Elsa Israelsson håller med.

Det var inte så farligt, ett litet stick bara. Nu hoppas jag att jag slipper bli sjuk.

Första omgången kan vara klar i slutet av januari

Näst på tur är övriga personer som bor på särskilda boenden i kommunen. Därefter kommer personer inskrivna i hemsjukvården vilka är 70 år och äldre.

Förhoppningen är att vi har vaccinerat alla som är inskrivna i hemsjukvården innan januari månad är över. I februari kommer vi påbörja vaccinering av en andra omgång och, alla ska nämligen vaccineras två gånger för fullgott skydd, säger Karin Blomqvist.

Personal som arbetar inom hälso- och sjukvård kommer, enligt folkhälsomyndigheten, att vaccineras i fas nummer två i februari.

Såväl personal som boende vittnar om att vaccinet är efterlängtat och det finns stora förhoppningar om att vaccinationen är ett steg mot slutet på pandemin.

Äntligen! Det har varit en stor längtan efter vaccinet och vi tror att det kommer öka tryggheten för brukare, anhöriga och vår personal. Vaccineringen kommer att ta tid och vi måste självklart fortsätta att följa restriktionerna. Men att vi nu har börjat vaccinera sprider en känsla av hopp och att det finns ett slut på den här pandemin, säger Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad