Snabbtest istället för besöksförbud på äldreboenden

Genom att införa snabbtest av covid-19 för besökare kan anhöriga fortsätta besöka sina närstående på äldreboende.

Social kontakt är viktig

Den senaste tiden har flera kommuner i landet valt att införa besöksförbud på sina äldreboenden för att minska risken för ökad smittspridning av coronaviruset covid-19.

Vård- och omsorgsförvaltningen i Mölndals stad har hittills valt att inte införa besöksförbud.

Förvaltningen har flera gånger övervägt att införa besöksförbud, men valt att inte göra det eftersom vi bedömt att besöksrutinerna fungerat bra. Anhöriga har varit förstående och följsamma till våra rutiner och den sociala kontakten är så viktig för både brukare och anhöriga, säger Eva Klang Vänerklint, chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Snabbtest istället för besöksförbud

Nu kan besöksförbud undvikas helt genom att alla besökare gör snabbtest innan de besöker äldreboenden.

Det här gäller vid besök

För dig som vill besöka ett äldreboende gäller följande:

Boka tid för besök

Kontakta personalen på enheten för att boka tid för besök. Du behöver uppge namn och telefonnummer vid bokningen för att vi snabbt ska kunna avboka besöket eller genomföra smittspårning vid behov.

Du ska vara symtomfri

Alla besökare måste vara symtomfria. Om du känner minsta symtom är du välkommen att boka om ditt besök till ett annat tillfälle.

Ring på vid entrén när du kommer

Huvudentréerna till våra äldreboenden är fortsatt låsta. Besökare som bokat tid för besök ringer på vid entrén och väntar på att bli välkomnade av personalen.

Ta ett snabbtest covid-19

Personal hjälper dig att ta ett snabbtest för att säkerställa att du är helt frisk och inte bär på det smittsamma viruset covid-19. Det tar ungefär 15 minuter att få provsvar. Så här går ett snabbtest till Pdf, 361 kB..

Har du haft bekräftad covid-19?

Om du kan visa upp ett intyg på att du haft bekräftad covid-19 inom de senaste sex månaderna ska du inte ta något snabbtest. Du är välkommen in! Vi följer fortfarande de vanliga rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och bära visir.

Negativt provsvar

Är provsvaret negativt betyder det att du är välkommen in! Vi följer fortfarande de vanliga rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna och bära visir.

Positivt provsvar

Är provsvaret positivt innebär det att du tyvärr bär på viruset covid-19 och ombeds omedelbart att lämna boendet. Kontakta din vårdcentral snarast möjligt och meddela att du har testats positiv för covid-19.

Besök i lägenheten

Besöken sker i respektive brukares lägenhet och inte i allmänna utrymmen.

Tvätta händerna, håll avstånd och använd visir

Tvätta och sprita händerna ofta och noggrant, håll avstånd till varandra och använd visir för extra säkra besök! Personalen ser till att det finns tillgång till handsprit och visir.

Nytt besök = nytt snabbtest

Snabbtestet visar bara om du bär på smitta just nu. Du måste därför göra ett nytt snabbtest varje gång du kommer på besök. För din och alla andras säkerhet.

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad