Vaccineringen av personal i full gång

I veckan inleddes vaccineringen av personal som arbetar med vård och omsorg. Intresset var stort och alla tider första veckan bokades upp snabbt.

De första doserna med vaccin kom till Mölndal i slutet av december. Vaccineringen har gått som beräknat och alla brukare på äldreboendena har erbjudits en första dos. I måndags var det dags för personalen.

Maja Sundström och Lotta Lundén arbetar som sjuksköterskor i kommunen och är två av dem som nu vaccinerat sig.

Det kändes som ett stick och sedan blev jag varm i armen men det var också det enda. Jag har mått bra och inte upplevt några konstigheter sedan dess, säger Lotta Lundén.

Stort intresse bland personalen

All personal som arbetar på plats ute i vård- och omsorgsverksamheterna erbjuds vaccin. Det gäller även personal som arbetar på äldreboenden men som inte har vårdgivande sysslor exempelvis vaktmästare och städpersonal. Vaccinet erbjuds även till de som arbetar på externa bolag med personlig assistans. De anställda får själva boka in vaccinationen hos Previa och intresset har var stort. 2000 bokningsbara tider har släppts totalt och den första veckan blev snabbt fullbokad.

Alla våra tillgängliga tider den här veckan blev uppbokade direkt. Det gick snabbare än en Hellströmkonsert, säger Eva Klang Vänerklint, förvaltningschef på vård och omsorgsförvaltningen.

"Inga allvarliga biverkningar"

Vaccinet är kostnadsfritt och levereras från regionen. Inga allvarliga biverkningar har rapporterats i kommunen berättar medicinskt ansvarig sjuksköterska Karin Blomqvist.

Vi har hört att vissa kan få lite ont eller känna av en stelhet. Det finns såklart också en del oro men de allra flesta är positivt inställda till vaccinet, säger hon.

"En häftig upplevelse"

För sjuksköterskan Maja Sundström var det aldrig någon tvekan kring om hon skulle ta vaccinet eller inte.

Det är det här vi har längtat efter! Det var en häftig upplevelse att äntligen få ta vaccinet. Vi har kämpat mot den här pandemin i ett år och vi har sett så mycket lidande. Nu äntligen ser vi ljuset, säger hon.

Kollegan Lotta Lundén håller med.

Jag var lite tveksam till att börja med det måste jag erkänna. Men det här vaccinet är inte som alla andra. Det är inte läge att vara egoistisk nu utan vi måste alla bidra. Jag vill hjälpa till så de runt omkring mig kan börja känna hopp igen.

Nästa vecka är det dags för den andra och sista dosen vaccin för de som bor på kommunens äldreboenden för Lotta och Maja väntar några ytterligare veckor innan de är fullt vaccinerade. Till dess fortsätter de med snabbtester och att följa alla restriktioner som blivit en vardag.

Jag ser fram emot när det blir som vanligt igen. När vi kan ge normal vård och inte behöva släcka bränder. Nu hoppas jag att alla tar vaccinet så fort de kan. Vi måste alla hjälpas åt, säger Maja Sundström.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad