Tillfällig dekoration i "Underlandet"

Området under Mölndalsbro kommer förändras i och med byggnationen av en ny kontorsbyggnad. Önskemål om att göra något med ytan i väntan på byggstart har dykt upp och nu sätter Mölndals stad upp tillfälliga dekorationer som förhoppningsvis ger lite färg till platsen.

Under de senaste åren har Mölndals stad gjort uppskattade streetart-aktiviteter där barn och ungdomar tillsammans med en konstnär fått arbeta kreativt med färg på befintliga platser. Under 2020 omgestaltades bland annat två gångtunnlar och ett par teknikhus i Eklanda.

Projekten, som är ett samarbete mellan bland annat Tekniska förvaltningen och Kultur- och fritidsförvaltningen, har skapat stolthet hos de ungdomar som varit med, ökat tryggheten hos närboende och har minskat nedklottringen.

Figurer under Mölndals bro

Under vintern var tanken att Mölndals stad skulle arrangera en ny streetart-workshop för barn och unga under Mölndalsbro i det som ibland även kallas Underlandet tillsammans med konstnären och designern _sceb_ , Camilla Boström. På grund av rådande pandemi gick det dock inte att genomföra denna workshop.

Förhoppningsvis kan _sceb_ återkomma och hålla i en streetart-workshop i Underlandet tillsammans med unga senare under 2021, säger Sara Sivre kultursamordnare barn och unga.

Istället för workshop har Camilla målat fem dekorativa figurer som blir en första dekoration och inspiration till kommande streetart-workshop i området.

Grundidén till det som Camilla och ungdomarna skulle måla under workshopen var ”vikgubbar” där en person målar ansiktet, en överkroppen, en benen och en målar fötterna. Detta har Camilla tagit fasta på i de figurer hon nu gjort. Camilla säger att hon inspirerades lite av huvuden på figurer av konstnären Jean-Michel Basquiat.

Camilla Boströms figurer som nu ställs ut under Mölndals bro är 3 meter höga och delvis målade med fluorescerande färg. Figurerna bär på olika accessoarer som roliga skor, smycken, väskor med mera.

Vi hoppas att figurerna ska sprida färg och glädje på denna plats under tiden som det kommer byggas, säger Urban Rickardsson landskapsarkitekt.

Mölndals stad har nu ställt ut två av figurerna. De tre som är kvar kommer förhoppningsvis att komma på plats under vecka 5.

På grund av den planerade byggnationen med förberedande ledningsarbeten och tillfälliga arbets- och etableringsområden kan figurerna komma att flyttas runt i området. Mölndal stad har kompletterat och justerat belysningen på platsen och fortsatt anpassning kommer att vara nödvändig under byggtiden av det nya kontorshuset.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad