Varning för bedragare i pandemin

Just nu kontaktas många äldre av bedragare som påstår sig erbjuda vaccinering. Se till att skydda dig och dina närstående!

En senior som håller i en mobiltelefon.

Bedragare utnyttjar vaccineringen

Polisen varnar nationellt för att många bedragare ringer runt och utnyttjar främst äldre som vill vaccinera sig mot covid-19.

Bedragaren uppger sig vara från en myndighet eller organisation, exempelvis Folkhälsomyndigheten eller vårdcentralen, och påstår att de behöver personuppgifter för att kunna boka tid för vaccinering mot covid‑19.

Hemtjänsten behöver inga personuppgifter

Bedragare kan också påstå sig ringa från hemtjänsten och begära koder till BankID eller annan personlig information. Men hemtjänstens personal frågar inte efter personuppgifter.

Vår personal inom hemtjänsten hjälper vårdcentralerna genom att identifiera vilka av deras patienter som har hemtjänst och därmed ska få förtur vid vaccineringen. Men hemtjänstens personal frågar enbart vilken vårdcentral du tillhör. De behöver ingen annan information från dig, säger Sonny Dahl, verksamhetschef för hemtjänsten.

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Polisen har tips, information och filmer om telefonbedrägerier och hur du kan skydda dig på sin hemsida. Här är några av tipsen:

  • Använd aldrig din bankdosa eller BankID på uppmaning av någon som oväntat kontaktar dig.
  • Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Någonsin. Kortuppgifter och koder är nycklar till dina pengar.
  • Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en nära släkting eller från banken, ett företag eller en myndighet.
  • Lita inte på den som kontaktar dig bara för att den har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information på nätet för att lura dig.
  • Om du drabbas av eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid och ta stöd av människor i din närhet.

Kontakt

Vård- och omsorgsförvaltningen
Göteborgsvägen 11-17
Post: Göteborgsvägen 7, 431 82 Mölndal
031-315 10 00 kontaktcenter
031-315 27 49 fax
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad