Ta det försiktigt på isen

Kylan har tagit ett grepp om Mölndal. Det är många som passar på och njuter av vintervädret. Om du tänker åka skridskor på sjöar, ta det försiktigt och tänk på säkerheten för dig och andra.

Pappa hjälper dotter att åka skridskor.

Det kan vara underbart att åka skridskor när isen lagt sig på sjön. Vi vill påminna om att du som ger dig ut tänker på säkerheten.

Om du besöker en sjö för att åka skridskor eller vinterbada - Tänk på hur du parkerar! Är parkeringen full? Åk till en annan sjö eller kom tillbaka senare.

Räddningstjänsten uppmanar dig att parkera rätt!

Tänk på det här om du ska beträda sjöis

  • Var aldrig ensam på isen
  • Ha alltid med dig isdubbar och annan säkerhetsutrustning på isen
  • Gå aldrig på is om du inte är säker på att den håller. Kärnis ska vara minst 10 cm tjock för att vara säker.
  • Lär dig var isens svaga punkter är. Det är vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn

Läs mer om säkerhet på is.

Gör du en vak för vinterbad, är det du som ska märka upp den med till exempel granris, det är inte kommunens ansvar. Läs mer på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Mölndals stad kontrollerar inga isar på sjöarna och har därför inte koll på hål eller liknande. Du som vill ge dig ut på is måste själv kontrollera att det är säkert.

Mölndals stad skottar inte upp några banor för skridskoåkning på sjöisar. Det kan finnas föreningar eller privatpersoner som gör det.

Riskutsatta sjöar

Det finns några sjöar där det är särskild stor risk för svaga isar. Det är:

  • Norra Långevattnet/Lackarebäcks långvatten - Just nu gör staden ett VA-arbete i sjön som påverkar isens stabilitet.
  • Rådasjön och Stensjön - ganska strömt vatten vilket kan bidra till osäkra isar
  • Göteborgs stad varnar för mycket svaga isar på Stora och Lilla Delsjön och att du inte ska gå ut på dem. Det beror på att de tar dricksvatten från sjöarna som gör att vattennivån varierar.

Pimpelfiske

För pimpelfiske gäller samma regler som vanligt fiske. I Tulebosjön, Hårssjön och Södra Barnsjön behövs inget fiskekort. I de flesta andra sjöar behöver du ha fiskekort. Läs mer om fiske.

Ska du besöka

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad