Gå på konstpromenad!

Nu finns en helt ny digital karta över några av Mölndals många offentliga konstverk. Ta med dig mobilen på en promenad från Jungfruplatsen i väster till Mölndals Kråka i öster och lär dig mer om konsten du passerar.

Faesbiaergha av Roland Johansson och När finken fick sina färger av Thiago Mazza. 

Konstverk av Roland Johansson och Thiago Mazza.

Runt om i kommunen finns offentlig konst – konstverk som staden äger och förvaltar och som finns där för att alla ska få tillgång till konst i sin vardag. Kanske passerar du flera konstverk varje dag utan att du ens tänker på dem. Eller så kanske du har en favoritskulptur som gör dig glad varje gång du ser den.

Nu kan du utforska 12 av konstverken i Mölndal lite närmare med en digital konstpromenad. På vägen får du också veta mer om tre olika utsiktspunkter – Fässbergs kyrka, stadshusparken och forsen i Kvarnbyn. En introduktion till promenaden hittar du på molndal.se/konstpromenad.

På promenaden får du till exempel veta vad som inspirerade konstnären Roland Andersson när han skapade skulpturen ”Faesbiaergha” till stadshusplanen 1991 och du får läsa sagan om hur finken fick alla sina färger, som ligger till grund för motivet på Thiago Mazzas muralmålning på Aktiviteten från 2019.

De allra flesta konstverken på den här promenaden hittar du i Mölndals innerstad, längs en slinga på cirka 2,5 kilometer enkel väg. Börjar du vid Jungfruplatsen och avslutar i Kvarnbyn så får du promenera omkring 1,5 kilometer till. Självklart kan du börja och avsluta var du vill – eller läsa mer om konstverken hemifrån.

Vi hoppas på att kunna utöka med konstpromenader i fler områden i kommunen längre fram.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad