Solrum ger värme och avkoppling på äldreboende

Ett kontor förvandlades till ett solrum med tropiskt klimat och riktig sand på golvet. Solrummet finns på Fässbergs äldreboende och invigdes förra veckan. Snart kommer även entrén på boendet att genomgå en förvandling.

Två damer som ligger på solsängarna i solrummet.

Solrum med tropisk känsla

Under hösten påbörjades arbetet med att göra om ett kontorsrum till ett solrum med tropisk känsla. Här kan du som bor på Fässbergs äldreboende ta av dig skorna, gå barfota i sanden, slå dig ner i solstolen med en drink i handen och njuta av värmen.

Solrummet har en temperatur på ungefär 25 grader, riktig sand på golvet, tre solsängar och en liten bar i bambu som serverar hälsosamma fruktdrinkar.

Vi invigde vårt Solrum förra veckan och det är mycket uppskattat. Både brukare och personal njuter av värmen och att gå barfota i den mjuka sanden. Solrummet har en ljudanläggning som spelar upp ljud från olika destinationer. Så när du ligger i solstolen kan du lyssna till ljud från exempelvis Maldiverna, förklarar Anna Eliasson och Sarina Sandman, enhetschefer för Fässbergs äldreboende.

Ett rum med flera dimensioner

Solrummet ger besökaren en härlig stund samtidigt som flera sinnen aktiveras, vilket kan bidra till ökat välmående.

Lamporna ger ett starkt ljus som kan motverka depression, och värmen kan ge lindring åt stela leder. Att gå barfota i sanden ger ytterligare en dimension till upplevelsen. En del har inte fått känna sand mellan tårna på flera år, och känslan leder till många förtjusta skratt, berättar Anna Eliasson och Sarina Sandman.

Fler får njuta av värmen så småningom

Just nu är det endast brukare på Fässbergs äldreboende som kan besöka Solrummet. Men alla brukare som bor på äldreboende i Mölndals stad ska kunna ta del av värmen så småningom.

Verksamheten arbetar nu med att ta fram ett bokningssystem så att även brukare från våra övriga äldreboenden ska kunna komma hit och njuta av Solrummet, berättar Mariette Petric, verksamhetschef äldreboende.

Entrén byggs om till kiosk och café

Nu har det blivit dags för entrén på Fässbergs äldreboende att få sig ett ansiktslyft. I den nya entrén kommer det att finnas plats för både kiosk och café. Ombyggnationen beräknas vara klar till påsk.

Den nya entrén kommer att bli öppnare och mer välkomnande. Här ska våra brukare och besökare kunna köpa lite fika eller mellanmål och sitta ner en stund, säger Anna Eliasson och Sarina Sandman.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad