Fira en säker valborg

I år blir valborgsfirandet annorlunda än vanligt. Fira in våren på ett säkert sätt, gärna utomhus. Om du har tänkt fira med en brasa är viktigt att hålla koll på säkerheten.

Fira en smittsäker valborg

Även i år är det det viktigt att tänka på att fira under smittsäkra former. Umgås bara med de personer som du normalt träffar även under valborg. Just nu gäller skärpta regionala rekommendationer i Västra Götaland vilket bland annat innebär att du rekommenderas att begränsa antalet nya kontakter och umgås utomhus.

Tillsvidare får inte fler än åtta personer delta vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Polisen kan ställa in eller upplösa en tillställning som har fler än åtta deltagare.

Valborgsmässoeld

Har du tänkt att fira med en valborgsmässoeld? Tänk på att du som tänder en eld har ett ansvar för att det sker på ett säkert sätt. Håll dig uppdaterad om vad som gäller för dig som vill elda utomhus.

  • Det är torrt i fjolårsgräset - en brand kan lätt sprida sig och bli svår att hantera. Ha tillgång till släckutrustning så att du snabbt kan agera om elden sprider sig.
  • Placera elden långt ifrån byggnader, kraftledningar och brännbar vegetation för att undvika brandspridning.
  • Elda inte om det blåser för mycket.

Du behöver inte anmäla till räddningstjänsten om du vill tända en brasa under valborg, men det finns en del saker du måste tänka på:

  • Du får bara elda ris, kvistar, buskar och grenar
  • För att elda på annans mark måste du ha markägarens tillstånd
  • Elda inte direkt på - eller alldeles intill – berghällar eller större stenblock. De spricker sönder och får sår som aldrig läker.
  • Du som eldar ansvarar för att elden släcks.
  • Ha alltid tillgång till släckutrustning till exempel vattenslang eller ruskor
  • Efter avslutad eldning måste du kontrollera att all glöd är släckt innan du lämnar platsen.

Ha koll på brandrisken och eldningsförbud

Kontrollera att det inte råder eldningsförbud på grund av brandrisk. Via Räddningstjänstens telefonsvarare 031-335 29 80 kan du få besked om det råder eldningsförbud på grund av brandrisk inom Räddningstjänsten Storgöteborgs område.

Kontrollera också alltid brandrisken innan du börjar elda. Till din hjälp kan du ta appen Brandrisk ute som hjälper dig hålla koll på brandrisken i skog och mark. På SMHIs hemsida kan du också kontrollera aktuell brandriskprognos.

 

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad