Nu erbjuds öppen förskola utomhus

Familjecentralerna och de öppna förskolorna har inte kunnat ha sin vanliga verksamhet igång på länge på grund av pandemin. Sedan en tid tillbaka ordnas uppskattade barnvagnspromenader och nu finns också möjlighet till öppen förskola utomhus i mindre grupper.

Barnvagnspromenaderna blev genast uppskattade när de drog igång. Bild från ett av vårens tillfällen.

För många med små barn är familjecentralen och öppna förskolan en självklar, och ofta viktig, plats där man får möjlighet att träffa andra föräldrar och barn, delta i sångstund, och under lättsamma former prata med socionom om funderingar och frågor.

– Att vara nybliven förälder är omvälvande för många. Då är det skönt att få komma till ett ställe där det är enkelt att vara tillsammans med sina barn, där man får träffa andra i samma situation och där man kan få stöd från flera professioner som är vana vid att arbeta med småbarnsfamiljer.

Det berättar Hanna Brohede som är socionom och samordnare för Floran i Åby, en av två familjecentraler med öppen förskola i Mölndals stad. Den andra heter Fyrklövern och ligger i Lindome. På varje familjecentral finns även BVC och barnmorskemottagning. Utöver detta finns ytterligare tre öppna förskolor i Mölndals stad.

Under det gångna året har dessa viktiga mötesplatser, liksom många andra, givetvis påverkats av pandemin. Till en början kunde utelek arrangeras som ersättning för den vanliga verksamheten, men när smittläget förvärrades fick även det ställas in.

Det började med barnvagnspromenader

Glädjen var därför stor när det nyligen blev möjligt att erbjuda barnvagnspromenader och öppen förskola utomhus. Det började med barnvagnspromenaderna och Hanna berättar att de varit extra uppskattade just eftersom så mycket har varit inställt och stängt under deltagarnas tid som föräldralediga.

– Föräldrarna har uppskattat att äntligen få komma ut och träffa andra i samma situation och att få dela tillvaron som nybliven förälder med andra. Det kan vara fantastiskt att vara hemma med ett litet barn, men det kan också vara så att man har ett ganska stort behov av att prata med andra vuxna.

Barnvagnspromenaderna brukar ta ungefär 1,5 timme och deltagarna uppmanas att ta med en filt att sitta på, den som vill kan även ta med fika. Det som brukar utgöra höjdpunkten på öppna förskolan hinns med – sångstunden!

Olika samlingsplatser

Nyligen har även öppen förskola utomhus kommit igång med utelek vid lekplats. Barnvagnspromenaderna och öppen förskola utomhus utgår ifrån samma platser runt om i kommunen, där man samlas för att sedan gå till en lekplats eller ta en promenad. De restriktioner som gäller följs givetvis och därför är antalet platser begränsat, så föranmälan krävs.

Det är inte bara föräldrar och barn som uppskattar öppna förskolan utomhus och barnvagnspromenaderna:

– Jag och förskollärarna tycker att det är så roligt att äntligen få träffa föräldrar och barn igen. Vi vet att det finns ett stort behov av familjecentralernas och de öppna förskolornas verksamhet, så det är roligt att äntligen kunna erbjuda det igen, säger Hanna Brohede.

Mer information

Om du vill delta i barnvagnspromenad eller öppen förskola utomhus, besök respektive Facebook-sida för mer information. På grund av pandemin är antalet platser begränsat och anmälan krävs. 

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad