Våga säga nej till langning!

Det är skolavslutningstider och snart dags för sommarlov. Många unga dricker alkohol på skolavslutningen, vissa för allra första gången. Ta hand om våra unga och säg nej till langning.

Ung person med cigarett.

Det är inte alltid så lätt att vara tonåring, men det är inte så lätt att vara en bra förebild heller.

Tyvärr vet vi att många barn och unga testar alkohol för första gången under skolavslutningar eller på sommarlovet. Det vanligaste sätten som minderåriga får tag på alkohol är genom att ta alkohol hemma eller att be vänner eller syskon att köpa ut, säger Malin Fridlund, folkhälsosamordnare i Mölndals stad.

Enligt en undersökning från CAN, Centralförbundet för alkohol och narkotikaupplysning, skulle varannan 16-åring avstå från att skaffa alkohol om de inte fick den av någon som de känner.

Bjud inte på alkohol

Forskning visar att barn som får dricka alkohol hemma, dricker mer senare i livet och har större risk att bli beroende. Unga som dricker alkohol testar också i större utsträckning tobak och narkotika. Om du bjuder unga i din närhet på alkohol signalerar du att det är okej att dricka fast de inte är vuxna.

Därför har vi tre råd till dig som har unga i din närhet.

  1. langa inte
  2. bjud inte på alkohol hemma
  3. prata med unga i din närhet om alkohol.

Som förälder eller annan förebild så är du en av de viktigaste personerna i den ungas liv. Det du gör har stor betydelse så tänk efter en extra gång innan du langar eller bjuder på alkohol till minderåriga. Det är att bry sig på riktigt, säger Malin Fridlund.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad