Ja till meröppet på biblioteken

Nu är det klart att biblioteket i Kållered får så kallat meröppet. Det vill säga att biblioteket är öppet även när det är obemannat under vissa tider, till exempel på kvällstid.

Alla över 18 år ska kunna gå in på biblioteket med hjälp av lånekort och kod före och efter bibliotekets vanliga öppettider. Det går att låna och lämna böcker, hämta reservationer, använda datorer och internet och läsa tidningar. Men det finns ingen personal på plats, och besökaren ansvarar själv för sitt besök.

Vi är glada över att snart kunna erbjuda meröppet, säger Glenn Grimhage (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Meröppet är ett sätt att göra biblioteken ännu mer tillgängliga.

Kållereds nya bibliotek får meröppet

Efter kultur- och fritidsnämndens beslut kan arbetet med att införa meröppet i Kållered starta. Meröppet införs i samband med att Kållereds bibliotek byter lokal och flyttar ner en våning till markplan under början av 2022.

Så funkar meröppet

Meröppet finns redan i flera kommuner, där besökaren skriver på ett särskilt meröppetavtal. Så blir det även i Mölndal. Vanliga regler är 18-årsgräns, att du måste registrera dig och förbinda dig till de regler som finns när du är i biblioteket. Ofta säger reglerna att familj är välkomna att följa, men att den som är meröppetbesökare ansvarar för personerna i sällskapet. Reglerna styr också att det inte är tillåtet att släppa in personer, varken obekanta eller bekanta, genom att öppna för dem eller låna ut bibliotekskort.

Den nya bibliotekslokalen i Kållered utrustas nu med teknik som gör det möjligt för besökaren att komma in i biblioteket utan att personalen finns på plats.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad