Jonathans somriga feriejobb vid Djursjön

Denna sommar feriejobbar ungefär 300 Mölndalsungdomar inom en rad olika verksamheter, främst inom stadens förvaltningar och bolag. För många blir feriejobbet den första viktiga arbetslivserfarenheten. Jonathan är en av tre som har fått chansen att feriejobba vid Djursjön med de populära sommaraktiviteterna för barn och unga.

I början av varje sommarlov finns det sommaraktiviteter för barn och unga vid Djursjön i Lindome. Förutom de barn och unga som deltar i aktiviteterna brukar ett antal äldre ungdomar som feriejobbar hjälpa till med allt som behöver göras för att det ska fungera. Jonathans uppdrag som feriejobbare är att finnas med och genomföra olika aktiviteter med de barn och unga som har följt med till Djursjön.

Det är lite olika aktiviteter vi gör, det kan till exempel vara bad, lekar, beachvolleyboll eller fotboll. Vi paddlar även kanot eller kajak och ibland fiskar vi, säger Jonathan.

Alla feriejobb pågår under tre veckor. För Jonathan är feriejobbet något att hitta på under ett långt sommarlov, han trivs bra med sina arbetsuppgifter.

Allt med jobbet är roligt, men det bästa är att träffa nya människor. Jag tycker att vattenaktiviteterna, som att paddla är de roligaste aktiviteterna att göra med de som är här. Det är roligt att kunna föra vidare sin egen kunskap till barnen som är här, säger Jonathan.

Pandemin påverkar arbetet

För allas säkerhet är sommaren vid Djursjön anpassad för att vara så smittsäker som möjligt. Det innebär vissa förändringar från hur det har varit innan pandemin.

Jag har hört från de som har arbetet vid Djursjön tidigare att det brukar gå att grilla och umgås mer tillsammans som en stor grupp. Nu går inte det, vi ser istället till att samla barnen i en stor ring där de håller avstånd och vi ser till att handsprit används, säger Jonathan.

Början på framtiden

I vanliga fall går Jonathan på gymnasiet där han studerar naturvetenskapsprogrammet. Hans tips till andra Mölndalsungdomar som ska feriejobba är att se till att både ha kul och få med sig erfarenheter från jobbet.

Jag har lärt mig mycket som jag har nytta av i framtiden. Det är viktigt att ta jobbet på allvar och inte skoja bort det, det här är ju faktiskt starten på arbetslivet, säger Jonathan.

Om feriejobb

Inför varje sommar kan Mölndalsungdomarungdomar i en förbestämd åldersgrupp ansöka om kommunens feriejobb. I år var det ungdomar födda mellan 2003 och 2004 som kunde ansöka om de drygt 300 platserna. Alla feriejobb innebär anställning i tre veckor under en av tre perioder.

Kontakt

Dela på:

Senast uppdaterad