Din fallfrukt blir biogas och biogödsel

Så här års är det mycket frukt som går till spillo. Men det behöver inte vara så. Din fallfrukt kan bli biogas och biogödsel eller kanske god sylt eller must? Ta hand om din fallfrukt så slipper du också påhälsning av exempelvis vildsvin.

Tusentals ton frukt såsom äpple, plommon och päron ruttnar bort i villaträdgårdar och parker varje höst. Samtidigt köper vi massor av importerad frukt och juice. Vi behöver ta bättre vara på överbliven frukt.

  • Ett sätt är att ge bort frukten till grannar och vänner eller till någon ideell förening som tar emot överbliven frukt om du inte själv gör sylt, mos eller annat med den.
  • Ett annat sätt är att lämna in frukten till stadens återvinningscentraler som ser till att din fallfrukt blir biogas och biogödsel.

Du får inte lämna fallfrukt i skogen, dels räknas det som nedskräpning men det drar även till sig djur som vildsvin och älg.   

Lämna fallfrukten på återvinnings­central 

Mellan 16 augusti och 25 oktober kan du lämna fallfrukt till stadens återvinningscentraler i Kikås och Lindome.

  • I Kikås står containern (nummer 21) bortanför "Växtåterbruket", sväng vänster upp till återvinningsstationen, före bommen.
  • I Lindome står containern vid farligt avfallsdelen, du passerar inte bommen.   

Se öppettider för återvinningscentralerna.

Undvik älg- och vildsvinsbesök

Genom att lämna in fallfrukt på en återvinningscentral eller ge bort den slipper du besök av till exempel älgar och vildsvin i din och dina grannars trädgård.

Om alla i området lämnar in sin fallfrukt slipper ni djuren i närområdet och det blir tryggare både för er och för djuren.

Det händer med frukten du lämnar in

Fallfrukten som samlas in på våra återvinningscentraler rötas och blir biogas och biogödsel, precis som dina andra matrester.

Biogasen används till att driva bussar och bilar. Den är ett mycket rent fordonsbränsle: bensin och diesel har tio gånger så stor miljöpåverkan jämfört med biogas. Biogödsel kan ersätta den resurskrävande och övergödande konstgödseln, som sprids på våra jordar.

Kontakt

Kikås återvinningscentral
Besöksadress: Kikåsleden 5
031-315 10 00 Kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Lindome återvinningscentral
Besöksadress: Smidesvägen, Lindome
031-315 10 00 kontaktcenter
kontakt@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad