Åbybadets nya kompisar

När det nya Åbybadet öppnar våren 2023, finns redan några figurer på plats runt lekbassängen. Det är nu klart hur den skulpturala konstgestaltningen för Åbybadet ska bli.

På pelarna runt lekbassängen och caféet kommer det att finnas vänliga figurer i väggmonterad stengodskeramik. Det är konstnären Ania Pausers figurer och hon kallar sin konstgestaltning ”Vår dag tillsammans”.

Figurerna är formsäkra, könsneutrala och milt humoristiska, de passar perfekt på platsen bland lekande barn och en i övrigt stilren interiör, säger Camilla Lengstrand, konstintendent i Mölndals stad.

Av de 72 konstnärer som ansökte till uppdraget valdes två konstnärer ut att arbeta fram var sitt skissförslag. Ania Pausers förslag ”Vår dag tillsammans” var det som juryn för uppdraget valde.

Det var många duktiga konstnärer som sökte till uppdraget, säger Camilla Lengstrand som ledde juryarbetet. I juryn satt även Åbybadets chef Johan Bjerklund med flera.

Åbybadet växer fram just nu på Idrottsvägen i Åby Arenastad, och väntas stå klart under våren 2023.

Konstgestaltning i alla nybyggen

När Mölndals stad bygger om eller bygger nya fastigheter så avsätts alltid en viss summa av byggkostnaden till konstgestaltning. Inför en konstgestaltning gör Mölndals stad en offentlig upphandling där yrkesverksamma konstnärer får anmäla sitt intresse för det specifika uppdraget. Den nya badanläggningen beräknas kosta runt 500 miljoner kronor och budget för konstgestaltningen är 600 000 kronor.

Kontakt

Camilla Lengstrand 
Konstintendent
Kultur- och fritidsförvaltningen
031-315 16 25
camilla.lengstrand@molndal.se

Dela på:

Senast uppdaterad